Finanskrisen

Finanskrisen er et missforstått beist. Og selv om vi er på god vei ut av kubæsjen, så er det masse mas om den i media, fordi bankene har begynt å tjene penger igjen.

Først av alt: Bakgrunnen.

  1. Under Bill Clinton ønsket Det Hvite Hus at flere amerikanere skulle få en sjangse til å oppnå den amerikanske drømmen. Eller i det minste sitt eget hus.
  2. I USA har man to kvasistatlige organisasjoner som har som oppgave å gi boliglån: Freddie Mac og Fannie Mae. De kan på en måte sammenlignes med husbanken i Norge. Disse bankene gikk ut over sine grenser for å gi lån til folk som ikke hadde råd til å betale dem tilbake. Til folk de visste ikke kunne betale tilbake. 
  3. Så lenge det er oppgangstider, og så lenge flere og flere får tilgang til gratis penger, går dette greit. Dersom noen ikke klarer å betale tilbake, selger banken huset, og siden huset er blitt mer verdt (det er kommet stadig mer gratis penger, og det er kommet flere boligkjøpere) så taper ingen penger.
  4. Boblen sprekker til slutt.
  5. Alle taper penger, og bankene holder på å gå på trynet.

Problemet 

I motsetning til det Kristin Halvorsen tror, så er ikke problemet at Goldman Sachs gir høye bonuser. Eller at de har funnet på avanserte finansielle instrumenter som binder prisen på kaffe mot kursen på sveitserfranc/pi, eller at de selger obligasjoner med subprime lån til norske kraftkommuner. 

Bankene holdt på å gå konk, og de måtte låne en enorm haug med penger for å overleve. Men de har stort sett betalt tilbake disse pengene, og de har begynt å gjøre det de er best til: tjene penger.

Når en aksjemegler får høy bonus, så er det fordi han har tjent gode penger for kundene sine, og kundene hans er ofte aksjefondene du og jeg eier. Vi tjener penger. Han tjener masse penger. Everyone is happy.

Konsekvensene dersom storbankene hadde gått konk, hadde vært veldig mye mer alvorlige enn at de hadde måttet selge Maseratiene sine. Sist det skjedde, endte det med verdenskrig.

Reklame

En tanke om “Finanskrisen

  1. Tilbaketråkk: Hvem har skylden? « A ViewPoint of View

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s