Skatt

I Norge har vi en enkelt måte å måle et menneskes verdi for samfunnet: Hvor mye du betaler i skatt. I Norge har man kun lov å være rik dersom man har tjent pengene på idrett.

Hvis man for eksempel har tjent masse penger fordi man er en veldig god skipsingeniør, og har bygd opp et eget firma, så skal du helst ikke ha mer penger enn alle de andre i firmaet ditt, og du skal ihvertfall betale mye i skatt.

Dersom du har bygd opp firmaet ditt fra grunnen, og er så heldig at firmaet tjener gode penger, så må du ikke finne på å ta ut utbytte.

Regnestykket er egentlig veldig enkelt: Når et firma betaler ut ubytte til eierne blir de ikke noe rikere enn du og jeg blir når vi tar penger ut av minibanken.

Intektsskatt er et mål på hvor mye du yter til samfunnet, men det sier ingenting om hvor mange arbeidsplasser du har skapt. Eller hvor mye du har betalt i moms. Eller samfunnsnytten ellers av det firmaet ditt driver med.

Duppetitten til skipsingeniøren over, kan for eksempel gjøre at vi kan eksportere varene som produseres i Norge mer effektivt.

Reklamer

2 tanker om “Skatt

  1. jeg er enig i at det er noen ting som kan bli bedre i det norske skattesystemet, for det meste ting som gjør at mindre av skatten som betales går til unødvendig lange prosseser.

    Men, det er fordi samfunnet er slik det er at gründerne kan lage et bra firma i det hele og det store. vi gir penger til de som ikke har det og tar fra de som har det, det gjør at hele landet går rundt bedre. Jeg hadde for eksempel aldri blitt den jeg er i dag om jeg ikke hadde gratis helsetjeneste og gratis grunnskole-utdanning, sikkerhet gjennom politi og forsvar og brannvesen, gode veier og transportmidler osv. Og vært eneste firma er avhengig av at deres ansatte er friske og sunne, har et hjem, får tid til familie, har grunnskole-utdanning og videregående skole utdanning og at de ikke blir drept pga mangel på politi eller brenner inne pga brann osv. det er samfunnet som gjør firmaet mulig, og det er samfunnet som gjør gründeren mulig, at gründeren og firmaet gir tilbake er en selvfølge. alle som arbeider må også gi tilbake, da arbeidsplassen ikke hadde eksistert om gründeren ikke eksisterer, og alle som arbeider har fått likens utdannings-muligheter som gründeren, alle gir tilbake når de har gjort noe av seg selv, og alle får fra samfunnet når de er i prosessen i å gjøre noe av seg selv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s