Valg i Storbritannia

Gordon Brown annonserte i går at det blir valg i Storbritannia 6. mai.

Det er interessant å se hvor debatten går der, i forhold til her i Norge. På et plan kan man sammenligne for eksempel BBC programmet Question Time, med politiske debattprogrammer i Norge. Der borte fremstår politikerne flere hakk mer høflige og intelligente. I forhold til Tabloid (Eller hva programmene som går nå heter, det er en stund siden jeg gav opp å se dem…)

Men debattene i Parlamentet – Prime Ministers Questions, er på den andre siden mye, mye frekkere i tonen enn noe man finner i Stortinget. (Her er Nick Clegg vs. Gordon Brown: http://www.youtube.com/watch?v=16oInA7s6Ak )

Personlighetene i britisk politikk er også noen hakk mer spennende enn de vi har i Norge. Gordon Brown virker for meg på mange måter som en skotsk Jagland. Jeg mistenker at det foregår endel bak skallet, men det mangler noen koblinger til munnen. Forgjengeren, Tony Blair, er derimot litt mer som Stoltenberg – veldig flink til å si ikke så veldig mye. På side to har vi den unge, fremadstormende David Cameron, den konservative Tony Blair, og LiberalDemokraten Nick Clegg blir 3. mann. Som nesten ikke når gjennom.

Klasseskillene er klarere på de britiske øyer enn de er i Norge, og da er det en naturlig valgkamp strategi å rakke ned på David Cameron på grunn av at han har gått på to av de fineste (Og i tilfellet Eton, dyreste) utdanningsinstitusjonene i verden (Eton og Oxford). Det Labour da unnlater å si er at Tony Blair er utdannet på Fettles College (nesten like fin og dyr som Eton) og også Oxford.

De konservative på sin side, gjør mye ut av at Blair og Brown fulgte etter George W. Bush inn i Irak-krigen. Som om noen tror at de konservative hadde gjort noe annet enn å følge Amerikanerne.

Ellers går debatten i Storbritannia mye i tradisjonelle spor: Stor stat vs. liten stat, mye skatt vs. lite skatt osv. Men med bakteppet at de har et rekordhøyt underskudd.

Reklamer

2 tanker om “Valg i Storbritannia

 1. Jeg er veldig mot politikere av alle slag, men de er en nødvendighet og noen av de er faktisk ganske på riktig spor.

  Du har noen gode poeng om hvordan england gjør politikk annerledes enn norge, men jeg har noen kommentarer og spørsmål.

  Jens stoltenberg sier da nok? han sier kanskje ikke altfor mye, men så sier han det som er nødvendig. Han er en veldig godt utdannet mann som lærer seg selv fordè om at han ikke går på skole enda, og på for eksempel skatt på biodrivstoff er han helt på riktig spor da vi som en energinasjon med veldig store elektriske ressurser (både vannkraft, vindkraft og snart sol-kraft (ny type sol-energi teknologi)) må satse på hydrogen-celle og batteri drevet transportformer mest mulig (det er sinnsykt mye mer energi-effektivt å bruke elektrisitet som er fraktet milevis i strømledninger og plassert i et batteri enn det er å forbrenne hydrokarboner i en forbrenningsmotor (over 80% av energien går tapt i varme og produksjon av gasser). dvs vi trenger mindre energi for å gjøre det samme som før).
  Og jens fikk da til en gigantisk avtale om å spare regnskog rett etter københavn-fiaskoen og han fortsetter med å redde mer skog fordi det er den eneste fronten private selskaper ikke kan gjennomføre.

  USA er unntaket som beviser regelen. De gjør aldri noe etter logikk eller nødvendighet, de gjør det for å tjene de store bedriftene penger. Det som startet finans-krisen er bare andregrads veddemål (alt for komplisert for å forklare i under tyve A4 sider, og det er gjort slik med vilje slik at vi ikke skal fatte det) som ikke er regulert (du kan sette 1 milliard på det veddemålet at èn spesiell pris vil gå opp eller ned, fordè om du ikke har pengene eller fysiske verdier nært den verdien for å gå god for satsingen).

  så høyre/venstre, demokratene/republikanerne, har ingenting å si i for eksempel USA. Her i Norge og delvis i england er det enda logikk som råder, fordè om det er ulogisk i noen tilfeller. Akkurat som det bare finnes èn fakta på ett spesielt spørsmål (feks 2+2), så er det bare èn logisk beslutning man kan ta ovenfor etvært problem. for eksempel på stor/liten stat problemet, er det logiske svaret «akkurat passe», slik at alt som må reguleres (som andregrads veddemål og forurensing og alt annet som kan skade økonomisk, fysisk, psykisk osv hvis det blir misbrukt) faktisk blir regulert, og at alt som ikke trenger å reguleres ikke blir regulert (som feks; ting som ikke skader andre økonomisk, fysisk, psykisk eller over tid eller i fremtiden).

  (som et eksempel på hvorfor vi trenger regulering, hva tror du hadde hent om du ikke hadde rettigheter du som forbruker har i dag gjennom regulering, i det hele tatt? da hadde jeg kommet å krevd penger fra deg fordi du «har bestilt» en vare fra meg, fordi du ikke kunne gjort noe annet enn å se regningen gå til inkasso om du nektet å betale.)

  • Jens Stoltenberg er innpakning uten innhold, hans forgjenger i AP, Torbjørn Jagland, tror jeg er motsatt, en veldig smart fyr, men ikke så flink til å fremføre innholdet. Det er (og har vært siden 60 tallet) en trend, både i Norge og internasjonalt, at politikerne må ta seg godt ut på TV. Vi som velgere får de politikerne vi fortjener.

   Winston Churchill sa om USA: The United States invariably does the right thing, after having exhausted every other alternative. Men jeg er allikevel av den oppfatningen av at USA har vært en stor, positiv kraft i verden. Og når det gjelder Finanskrisen og årsakene til den, har jeg skrevet en post om det. Kortversjonen: Du tar feil.

   Jeg er ikke anarkokapitalist, men jeg er markedsidealist. Samfunnet vårt hadde vært et mye verre sted å leve uten privat eiendomsrett. I et fritt, fungerende marked har man alltid muligheten til å gå til en konkurrerende bedrift og kjøpe deres produkt i stedet. Eksempelet ditt på hva som ville skje uten regulering, er på helt feil premisser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s