Lønn som fortjent?

På bloggen Venstrevrien har jeg en pågående diskusjon med Anders Hamre Sveen om likelønn. Hans oppfatning, som han deler med Unio, og alle de streikende nå, er at enkelte yrkesgrupper har lav lønn, nesten utelukkende fordi flertallet av de ansatte i disse yrkene er kvinner.

Sammenligner man f.eks en statlig ansatt ingeniør og en statlig ansatt sykepleier, som i utgangspunktet har like lang utdannelse, så er det forskjeller i lønnen. Men hva er grunne til dette, og er det urettferdig?

I følge finn er det 956 stillinger ledig som sykepleier akkurat nå. Det er 1529 ledige stillinger innen ingeniøryrker (uten å ta med IT stillinger). Det er altså et større behov etter ingeniører enn sykepleiere i Norge for øyeblikket. Det er en grunn til at ingeniører har bedre betalt.

Sykepleiere og lærere  er to yrkesgrupper der det stort sett kun er offentlige stillinger. Det offentlige har av forskjellige grunner dårligere betalt enn det private næringsliv. En grunn er at det er mye større risiko for å miste jobben, f.eks i dårlige tider, når man jobber i det private. En annen grunn, som Venstrevrien ikke er glad i, er at private bedrifter driver med målbar verdiskapning. En privat bedrift må drive med overskudd. Det blir da mye enklere å sette verdi på hver enkelt ansatt.

På et sykehus eller en skole har man klart definerte utgifter – lønn, husleie, utstyr og lignende, men inntektene er umulige å peke på. Da blir det like vanskelig å gi en reell verdi på arbeidet. En offentlig ansatt ingeniør kan velge om han vil gå til en godt betalt privat jobb, eller en litt dårligere betalt offentlig jobb, men det er for endel yrker enkelt å gi en estimert markedslønn.

Et annet punkt venstrevrien (og de streikende) ikke tenker på er: Hvem betaler deres lønn? I stor grad er svaret skatteinntekter (I Norge har staten også direkte eierinteresser i oljefelt og i en del store, halvstatlige bedrifter, som Statoil, Telenor og Norsk Hydro, men disse bedriftene er drevet etter private prinsipper, og betaler skatt og utbytte som vanlige børsnoterte selskaper) Det offentlige finansieres av det harde arbeidet til de ansatte i det private næringslivet. Er det riktig at det offentlige skal ta våre penger, og betale seg selv bedre enn vi får betalt? Jeg synes ikke det.

Hva er en rettferdig lønn for en offentlig ansatt sykepleier da? Sykepleierforbundet mener at det enkelt kan måles med at lengden på utdannelsen skal bestemme. Det vil nok det mannsdominerte presteyrket sette pris på. Med 6 års teologiutdannelse havner man i det absolutte toppskiktet.

Lærere har klaget på lønnen minst siden jeg gikk på barneskolen på 80 tallet. De har ikke byttet argumentasjon de siste 25-30 årene. Det samme gjelder forsåvidt sykepleierne. Argumentasjonen forandrer seg ikke, og de er stadig like missfornøyde. Begge disse yrkesgruppene burde egentlig være for private alternativer. Det hadde garantert ført til høyere lønn. Eller riktigere lønn, da man hadde vært nødt til å finne en markedspris. Konkurransen om arbeidstakerne hadde også ført til lønnsøkning.

Dersom man hadde et statlig utvalg som bestemte lønnen til hver enkelt yrkesgruppe i det offentlige, så hadde de private vært nødt til å øke sine lønninger tilsvarende, som igjen hadde ført til at norsk næringsliv hadde priset seg enda mer ut av konkurransen globalt. I de lange løp hadde vi alle tapt på dette.

BP har fått mye pepper på grunn av den pågående oljelekkasjen i Mexicogulfen. Presset ble ikke mindre når interne dokuemter kom ut, som viser at BP har definert et menneskeliv til å være verdt $10 millioner. I utgangspunktet er slike beregninger kyniske og ekle, men dersom Sykepleierforbundet hadde kunnet vise til noe lignende, hadde de i mine øyne hatt en mye sterkere sak.

Argumentet burde være: Vi redder x antall liv i året, som gjør at verdiskapningen i Norge ikke minsker med y kroner. Vi får z pasienter friske hver dag, og disse pasientene tilfører norsk økonomi æ kroner.

En fondsforvalter kan enkelt peke på tall som sier at han har tjent a kroner for sine kunder, og han fortjener en prosentdel av denne summen. Når verdien er så enkelt å vise til, blir lønnen tilsvarende enkel å beregne.

Markedet har en tendens til å vinne til slutt. Bare spør Gorbatsjov eller Hu Jintau.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s