Hvem skriver historien?

Et gammelt uttrykk som jeg ikke har klart å finne ut hvem som sa først, sier at historien blir skrevet av vinnerne. Ser man bakover i historien så finner man gode indikasjoner på at dette stemmer.

Det finnes flere siviliasjoner vi ikke vet så veldig mye om, fordi alle spor av dem er utslettet, for eksempel av Romerne, som vi vet ganske mye om.

Men stemmer dette fremdeles?

Spør man 5 tilfeldige personer man treffer på gaten hvem som tapte Vietnamkrigen, vil jeg tippe at mer enn 4 vil si at USA tapte og Nord-Vietnam vant.

Sannheten er at Sør Vietnam var den tapende parten. Nord-Vietnam og USA underskrev fredsavtale i 1973, som skulle avslutte krigen. Våpenhvilen skulle starte midnatt 27. januar, og alle utenlandske soldater skulle trekke seg ut. Amerikanerne trakk seg ut, men krigen ble fortsatt med fornyet styrke fra Nord-Vietnam.

Denne avtalen gjorde at de to som ledet forhandlingene, Henry Kissinger og Le Duc Tho fikk Nobels fredspris, en av de mest kontroversielle tildelingene i historien.

De kjente bildene av evakueringen av sivile og amerikanere når Saigon falt er fra 1975, og på dette tidspunktet var altså amerikanerne allerede ute av krigen.

Vietnamkrigen, eller ihvertfall den amerikanske involveringen, endte med en uavgjort, ikke et tap. Men det er ikke intrykket man får når man ser Platoon eller en av de mange andre filmene fra denne krigen, eller når man leser om Vietnamkrigen i norske medier.

Historien blir ikke lenger skrevet av vinnerne. Historien blir skrevet av media med sin egen agenda.

Reklamer

6 tanker om “Hvem skriver historien?

 1. Den skjønte jeg ikke helt. Hvordan fikk du det til å bli uavgjort når USA trakk seg ut, Sør-Vietnam ble slått, og Nord-Vietnam vant hele landet? Såvidt jeg kan se er da Nord-Vietnam vinneren.

  • Det ble uteforhandlet frem en fredsavtale mellom Nord-Vietnam og USA, og USA trakk seg ut. Nord-Vietnam brøt fredsavtalen når amerikanerne var ute av krigen.

  • Amerikanerne får vel stort sett aldri juling når det er snakk om tradisjonell krigføring. Feige selvmordsbombere har man ikke enda klart å forsvare seg mot.

   Men situasjonen i Irak i dag er mye bedre enn den var for noen år siden. Afghanistan er akkurat nå ved et veiskille, men jeg tror General Petraeus er den rette til å fikse den jobben også.

 2. Som tidligere sørvietnameser erkjenner jeg: ja, Sør-Vietnam tapte – dessverre. Amerikanerne stakk innom og kriget der et par år, mens sørvietnameserne kjempet fra 1954 til 1975 – for en god sak. Vi mistet 250 000 menn, mens amerikanerne mistet 48 000 i strid, og stakk av.

  Snakker man om juling, så var pisken ikke noe hjemmelagde bambusstokker, men den var sovjetiske stridsvogner (T-54, som ble testet av egypterne i 1967 i krigen mot Israel), missiler, osv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s