Venezuela vs Colombia

Forholdet mellom de to nabolandene Venezuela og Colombia er i heisen på vei mot kjelleren. Nylig brøt Chavez diplomatisk kontakt med Colombia.

Venezuela er en av verdens største produsenter av olje. Colombia har samme posisjon innen kokain. Chavez-regimet har ført til kraftige kutt i produksjonen av olje. Mest sannsynlig hadde kokainproduksjonen i kokain vært mye større uten amerikansk militær hjelp. Uten kinesisk hjelp hadde antakeligvis Hugo Boss vært søppel.

Begge produktene har sitt hovedmarket lenger nord på det amerikanske kontinentet.

I løpet av den kalde krigen hadde vi flere stedfortrederkriger mellom amerikanskstøttede og sovjetiskstøttede parter, ofte med en av de to landene direkte involvert. Eksempler er Vietnam-, Afghanistan- og Koreakrigene.

Jeg er litt redd for at vi kanskje kan få en ny slik krig nå i Sør-Amerika.

Bakgrunnen nå er at Colombia påstår at Venezuela støtter terrorister/opprørere i Colombia. I stedet for for eksempel å be om FN inspeksjoner, eller å argumentere mot, velger Chavez å kutte kontakten.

Det er en viss sjanse for at den sittende og nyvalgte presidenten i Colombia er fans av tv serien The West Wing, og den virkelige Santos har sett hvordan fiksjonelle Santos tar over etter Bartlett i sesong 7.

Reklamer

2 tanker om “Venezuela vs Colombia

 1. Chavez har da langet ut mot Colombias påstander mange ganger. Men det må da være lov å beskytte territoriet sitt mot invasjoner fra naboen? Colombianske milits har de siste åra strømmet over grensa til Venezuela, noe som har medført økt kriminalitet og «mafia»-virksomhet. Det hører også med til historien at Venezuelas økte militære nærvær ved grensa kommer i ly av at Colombia har økt *sitt* militære nærvær med flygninger ved grensa.

  Uansett er det i slike tilfeller fint å ha UNASUR som en mellom/sør-amerikansk organisasjon hvor de kan finne egne løsninger uavhengig av hvilke interesser USA måtte ha: http://venezuelanalysis.com/news/5540

  • Chavez har aldri lagt skjul på at han vil spre sin form for sosialisme og «demokrati» over størst mulig område. Han har klart det i Bolivia, men heldigvis ikke i Honduras.

   Venezuelanalysis.com virker for meg omtrent like troverdig som Der Sturmer må ha vært om situasjoneni Tyskland på sent 30 tall.

   Konklusjonen fra UNASUR er jo at de ikke har noen konklusjon.

   Er Colombia paradis? Langt i fra. Er Chavez en maktgal dikator? Jupp!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s