Kanskje jeg kan bli diktator?

Diktator var i begynnelsen en demokratisk utnevnt leder med absolutt makt i en begrenset periode. En som skulle styre i krisetider. Det var slik de gamle romerne brukte tittelen og embetet. For litt over 2000 år siden var det ikke en tittel forbundet med noe negativt. Så kom Gaius Julius Cæsar, som utnevnte seg selv til diktator uten begrensinger, og betydningen begynte å bli negativ.

I dag er det stort sett kun de som er diktatorer som synes det er positivt med diktatorer.

Foreign Policy har hvert år en gjennomgang av verdens feilende stater. I år har de for første gang også satt seg ned for å gå gjennom hvem som er verdens verste diktatorer.

Topp 10 på listen er:

 1. Kim Jung Il, Nord Korea
 2. Robert Mugabe, Zimbabwe
 3. Than Shwe, Burma
 4. Omar Hassan Al-Bashir, Sudan
 5. Gurbanguly Berdimuhamedov, Turkmenistan
 6. Isaias Afwerki, Eritrea
 7. Islam Karimov, Uzbekistan
 8. Mahmoud Ahmadinejad, Iran
 9. Meles Zenawi, Ethiopia
 10. Hu Jintao, Kina

Ikke overraskende er Afrika overrepresentert på listen. Ikke overraskende er det flere personer på denne listen som ikke hadde overlevd uten nummer 10 på listen.

Hele listen, med detaljer om hver person, finnes på Foreign Policy sin webside:

http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/06/21/the_worst_of_the_worst

Musikkvalget til lesingen er vel selvsagt: Diktator av Raga Rockers. (Eller kanskje World leader pretend av Crosby, Stills, Nash & Young?)

Reklamer

2 tanker om “Kanskje jeg kan bli diktator?

 1. Nå har jeg vel aldri hatt særlig mye tillitt til Foreign Policy, men nå er vel denne kategoriseringen rimelig tvilsom. Kina f.eks er ikke et personlig diktatur, men et partidiktatur. Ahmadinejad er overhodet ingen diktator i Iran, det er andre der som har den virkelige makta, da typ vokterrådet og Ayatollahen. Og Mugabe har riktignok mye makt, men han deler vel nå noe av denne makta med opposisjonen sist jeg sjekket?

 2. Mugabe har ikke delt makten frivillig, og følgene av hans krumspring som president har vært ganske katastrofale for innbyggerne i Zimbabwe.

  Poenget med Kina er vel at landet a) Ikke er et demokrati, og b) står for mye vondt i verden, og Hu Jintao er lederen for øyeblikket. For de som bor i Tibet betyr det ingenting om det er et persondikatur eller et partidiktatur som undertrykker.

  Når det gjelder bladet Foreign Policy, så har de en ganske tabloid form, men letters spalten er som regel full av leserinnlegg fra personer med yrker som professor, ambassadør eller lignende.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s