Religion

Prof. Stephen Hawkings nye bok, som kommer ut om få dager, inneholder avsløringen at verdens kanskje mest kjente vitenskapsmann mener at livet, universet og alt ikke ble skapt av gud.

Hawking følger dermed i rekken av berømte ateister med bøker om dette temaet. Richard Dawkins og Christopher Hitchens er to andre. Listen over kjendis-ateister er blitt ganske lang. Og det er for meg hyggelig.

Den siste «avsløringen» har ført til en holdning der det ser ut som om mange mener at Hawking endelig har avslørt religion en gang for alle, siden vitenskapen nå kan bevise at gud ikke trengs.

Men ser man på hvilke behov religion dekker, så er vitenskapen rundt regnet en tredjedel av poenget. Verdens religioner gir oss et enkelt svar på hvor vi kommer fra. Men religion brukes også til å fortelle oss hvordan vi skal oppføre os mot hverandre. Som regel har religiøse mennesker et oppfatning av at deres indre kompass er sterkere og bedre enn andres. Som Hitchens observerer: Tror folk virkelig at drap var ok før Moses fikk steintavlene sine?

Den siste tingen religion hjelper oss med, er hvor vi skal. Når vi dør har vi flere alternative løsninger: Himmel/helvete og reinkarnasjon er to. Hva vi skal gjøre for å få mest mulig fordelaktig behandling når vi er markmat. Kristendommen forteller at det egentlig ikke er viktig hva man gjør når man lever, bare man aksepterer at Jesus er vår frelser, og vi ber om tilgivelse – som betyr at det er større sjanse for å treffe en religiøs konsentrasjonsleirkommandant i himmelen, enn Mahatma Ghandi.

Islam, som på mange måter ligger noen hundre år bak krisedommen i utviklingen, har sin egen spesielle måte å sørge for at man ikke kommer til himmelen: Fangevoktere kan for eksempel voldta damer påståtte ekteskapsbrytere.

Jeg er ikke enig med Hitchens boktittel: religion har faktisk noen positive side, selv om Hitchens vil svare med at alle de positive sidene også kunne ha kommet fra sekulære. For eksempel ble slavehandelen stoppet av kristne.

Det er velkjent at liberale demokratier med stor grad av økonomisk frihet dominerer listen over de beste landene å bo i. Men dersom man ser nøye på listen, så finner man også stort sett ikke bare land med religiøs frihet, men land med lav religiøs deltakelse  og store minoriteter med religion: «ingen»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s