Fidel Castros Cuba

Jeg har i en tidligere post linket til Jeffrey Godlbergs artikkel der han er med Fidel Castro på delfinshow. Den artikkelen er del to av et åpent og ærlig intervju med en fascinerende gammel mann.

Castro var selvfølgelig diktator på den norske politikkens svar på Ryan Giggs’ paradis øy.

Det var derfor litt interessant å lese del en av intervjuet samme dag som New York Times skriver om hvordan Castro-regimet behandler politiske motstandere. Den tidligere nevnte norske venstrevingen nekter som regel for at Cuba driver med tortur av fanger, på tross av hva f.eks. Huma Rights Watch sier.

Cuba blir også som regel fremhevet som et av de største eksemplene på hvordan USA er verdens slemmeste terrorregime. Men boikotten av Cuba har en bakgrunn som viser atter en gang at den kalde krigen ble utkjempet av to sider: Castro sendte et brev til Nikita Khrusjtsjov der han ber om et russisk atomangrep på USA hvis USA skulle finne på å angripe Cuba.

Castro innser at det økonomiske systemet på Cuba ikke lengre er brukbart, og han angrer på sin oppførsel under Cubakrisen. Tenk om de norske beundrerne kunne vise den samme innsikten!

Reklamer

6 tanker om “Fidel Castros Cuba

  1. Det eksisterer faktisk ingen sosialisme på Cuba, men en byråkratisk statskapitalisme. Og ja, denne statskapitalismen er lite produktiv, så derfor gjeninnfører Castro-brødrene litt og litt den liberale kapitalismen på øya, altså privatisering. Men, man kommer ikke unna at USAs boikott kun er et taktisk spill for å forsøke sprenge frem en større opposisjon i landet.

    • Om du kaller det statskapitalisme eller sosialisme, så handler det om at staten eier produksjonsmidlene og styrer økonomien – og Fidel innrømmer at det ikke fungerer.

      Og selvfølgelig er det USA sin feil at politiske motstandere blir torturert i Kubanske fengsler.

  2. Ja, såklart henger det sammen med statens kontroll over produksjonsmidlene, men det betyr ikke da automatisk at det er sosialisme. Arbeiderklassen eier ikke produksjonsmidlene på Cuba, derfor eksisterer det ingen sosialisme der.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s