Moneybags United

Når man er Manchester United fan, så får man ofte høre fra fans med mindreverdighetskompleser at den eneste grunnen til at Manchester United har suksess er pengene, og at nå er det fint å se at det er konkurranse på pengefronten, spesielt i fra Chelsea og Manchester City, og at United er en kjøpeklubb. (På tross av Giggs, Scholes, Neville, Gibson, osv.)

Jeg ble fan av klubben på et tidspunkt når suksessen var langt vekke i alle retninger – på tidlig 80 tall var det lenge siden sist ligatrofeet var hjemme på Old Trafford, og det var fremdeles 10 år til det skulle ta turen hjem igjen. Men Manchester United har alltid vært en klubb som var i stand til å tiltrekke seg store stjerner.

Klubben var kjent som Moneybags United allerede for mer enn 100 år siden, og den finansielle styrken har United klart å beholde helt frem til nå. En stor grunn til de finansielle musklene finner vi i Old Trafford. I dag sørger 76000 tilskuere til hver hjemmekamp for at det kommer penger inn hele tiden. Historisk forteller også statistikken oss at Manchester United alltid har vært den klubben med flest tilskuere i England. (Ihvertfall siden andre verdenskrig). I 1974-75 sesongen spilte de røde djevlene i den gamle 2. divisjon. Men hadde allikevel mange flere tilskuere på hver hjemmekamp enn Liverpool, som vant ligaen det året.

I 1991 ble klubben notert på børsen i London, og det kom inn enda mer penger. Disse pengene ble brukt til å investere i spillere, å bygge ut stadion og å utvikle merkevaren. United har alltid vært flinkere enn andre til å selge replikadrakter, postere og dynetrekk. Suksessen på utenfor banen henger sammen med suksessen på banen, som selvfølgelig har ført til enda mer penger, og da suksess. I denne posten tenker jeg kun på den økonomiske siden ved United, det sportslige kommer nok senere.

Manchester United er unike innen sport, fordi de har oppnådd sin posisjon i stor grad med å være flinkere enn de andre.

Barcelona og Real Madrid får offentlig støtte på en måte ingen kan konkurrere med. Chelsea og Manchester City har blitt rike fordi de har fått eiere som er villige til å tape milliarder på sine koseprosjekter.

Jeg var skeptisk når Glazerne kjøpte seg inn i klubben vår. Er man smart investor, kjøper man en dårlig drevet bedrift og snur den rundt for å selge med fortjeneste. I dette tilfellet kjøpte amerikanerne verdens mest veldrevne klubb, som var gjeldfri, og utnyttet regelverket til å flytte gjelden de fikk i løpet av oppkjøpet over på United.  Jeg forstår markedet godt nok til at jeg ser at aksjemarkedet, som var en viktig kilde til suksessen på 90 tallet, kan være grunnen til at United nå kan få alvorlige problemer. Men jeg trenger ikke å like det.

Er løsningen å finne vår egen arabiske sheik? Eller Red Knights?

Som mange andre, hadde jeg foretrukket om United var eid av medlemmene, som Green Bay Packers eller Barcelona. Jeg tror det beste vi kan håpe på er en ny børsnotering, der eierskapet blir spredd på flest mulig hender. På den måten kan vi forhåpentligvis på nytt få en klubb som er gjeldfri, og dersom bare en liten andel av de mange Manchester United fansene i verden kjøper aksjer, vil det være vanskelig for en ny overtakelse.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s