Klassekamp i Norge?

Bloggen Venstrevrien likte dårlig at jeg i en kommentar for et par dager siden skrev at Norge er et klasseløst samfunn. Siden hans svar på min kommentar har jeg tenkt på å formulere en post om hva et klassesamfunn er, og hvorfor jeg mener Norge ikke er et klasseinndelt samfunn.

Jeg tenkte først å gå gjennom hva et klassesamfunn egentlig er: Historisk er det en samfunnsorganisering der hvilken klasse man tilhører forteller noe om hvor rik du her, hvilket yrke man kan ha, hvor man kan bo osv. Tilhørigheten blir bestemt ganske enkelt: Hva var foreldrene dine?

De gamle romerne delte styret sitt inn i flere lag, der hver av samfunnsklassene med stemmerett valgte sin forsamling. En senator var valgt av patrisierne, mens en en tribune var valgt av plebierne. Under disse hadde man slaver osv.

I Storbritannia har man to hus i Parlamentet: Over- og underhuset. Tradisjonelt er medlemskap av det første forbeholdt adelige og går på arv, mens sistnevnte er demokratisk valgt. Og uansett hvor rik du måtte klare å bli, så blir du ikke adelig, og medlem av overklassen. Mens er du medlem av overklassen, så kan du være så fattig som bare det, men aristokrat er du.

I Norge ble adelen avskaffet når vi fikk vår egen grunnlov i 1814. Slaveriet ble avskaffet her til lands litt senere i samme århundre. Det betyr at vi i Norge kun har en klasse, og alle medlemmer av denne klassen har de samme privilegiene. Vi må betale skatt, vi har lov å ha eiendom og vi får stemme.

Betyr dette at vi alle har like mye penger, like mange materielle goder, og mulighet til å få samme yrker? Og betyr dette at hvilke foreldre du velger ikke har noe å si for hva som skjer med deg i løpet av livet ditt?

Selvfølgelig ikke. Noen nordmenn blir dessverre født med ekstra belastninger og noen er heldige og får et forsprang. Men karakterene du får på skolen, hvilke skoler du kommer inn på, og hvilke yrker du får, avhenger i stor grad av egeninnsats.

Dersom du blir født med navn som Gerhardsen eller Stoltenberg, og du bestemmer deg for å gå inn i politikken, ser det ut til å være en større sjanse for at du kan få posisjon i Arbeiderpartiet, men samtidig er det ingenting som sier at du ikke kan hete Røkke, være belastet med dysleksi, og allikevel ende opp som en av Norges rikeste.

Klassekamp ser allikevel ut til å fungere som et effektivt politisk virkemiddel for partier av mørkerød (og brunrød) farge. Det er enkelt å skylde på urettferdige ting utenfor vår egen kontroll, i stedet for å jobbe hardt for å oppnå ting på egenhånd.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s