Liu Xiaobo, vinner av Nobels Fredspris

Det er hyggelig å se at Nobelkomiteen ser ut til å ha gått tilbake til basics, utviklet et par med solide stålballer og har gitt Nobels Fredspris til en fortjent vinner i år. Liu Xiaobo er en upopulær vinner i sitt hjemland, og tildelingen ble allerede før den ble kjent, gjenstand for trusler om en forsuring av forholdet mellom Norge og Kina.

Forhåpentligvis tas dette som en liten langfinger i giv akt, omringet av 4 andre fingre som har gått i dekning hos de som bør føle seg rammet av tildelingen. Som jeg har skrevet om flere ganger før står Kina bak flere av de vondeste tingene som skjer i verden akkurat nå, og det er skammelig underrapportert i vestlige medier.

Det er flere ting som kjennetegner en god tildeling av Fredsprisen. Når regimet som er målet for vinneren begynner å sensurere, da har man truffet riktig. Dersom det er en risiko for at vinneren ikke får motta prisen personlig, er sjansen god for at det er en innertier. Når et flertall av den frie verdens befolkning spør seg selv: «HVEM?» og stikker til wikipedia, da gir man oppmerksomhet til en person, organisasjon eller sak som fortjener og trenger det.

Dersom man gir prisen til en nyvalgt president, eller en «dokumentarfilmskaper» som har laget en film full av feil, da har man bommet. De siste årene har tildelingene vært bort i mot bortkastet. I år har man truffet blink!

Jeg gratulerer både Liu Xiaobo og Nobelkomiteen med et ypperlig valg og en flott tildeling!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s