Forsvaret av Norge

Stavanger Aftenblad bringer i dag nyheten om at regjeringen vurderer å kutte antallet kystvaktskip som skal patruljere langs kysten av vestlandet.

Dette er enda et eksempel på at de sørlige og vestlige delene av Norge er nedprioriterte når man vurderer hvilke deler av Norge som trenger beskyttelse. Andre eksempler er flyttingen av Fellesoperativt Hovedkvarter fra Jåttå i Stavanger til Bodø, den foreslåtte stengingen av KNM Harald Hårfagre og behandlingen av Sola flystasjon.

Det er veldig nyttig å beskytte Nord Norge mot invasjon. Når det er en faktisk trussel. Men det er 20 år siden sist Russland/Sovjet var noe man alvorlig trengte å beskytte seg mot.

Jeg tror den egentlige grunnen til å flytte mest mulig av det Norske forsvaret til Nord-Norge ganske enkelt er arbeidsmarkedspolitikk. Men sikkerheten vår burde være mye viktigere enn dette.

Her i de sørvestlige delene av landet skaper vi de aller største verdiene for fellesskapet, vi har representanter for de fleste store amerikanske oljerelaterte selskapene – som alle sammen representerer alt som blir sett på som galt med den vestlige verden, USA og kapitalismen.

Vi burde ta inn over oss at trusselen mot vårt samfunn i dag kommer ikke fra en invasjon fra et naboland, enten det nabolandet er Sverige eller Russland, og det er sløsing av ressurser å prøve å beskytte seg mot dette.

Den mest realistiske trusselen vi står overfor er at en islamsk terrorist tar med seg en mengde sprengstoff på en båt og kommer seg i nærheten av en offshore installasjon. Tapet av menneskeliv, miljøskadene og de økonomiske konsekvensene  ville være enorme.

Vår mest effektive metode for å overvåke store havområder er fly, og heldigvis har Luftforsvaret et egnet fly til dette, Lockheed P-3 Orion. Som har base på Andøya. I trygg avstand fra Ekofisk og Statfjord.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s