Hva skjer i USA

I morgen (2. november 2010) er det valg i USA. Denne gangen er det et såkalt mid-term valg. Det betyr at det ikke er ny president som skal velges, men det markerer på en måte at Obama er halvveis i sin (første?) presidentperiode. 37 av 100 Senatorer,  og samtlige 435 medlemmer av representantenes hus skal bestemmes.

Som vanlig når det er valg midt i en presidentperiode er det partiet som styrer det ovale kontoret som får skylden for alt som er galt i verden, og dermed kommer de antakeligvis til å miste flertallet sitt i begge hus, og noen av de mest kjente amerikanske politikerne står i fare for å bli arbeidsledige, som for eksempel Senator Harry Reid fra Nevada og Representant Nancy Pelosi.

Resultatet av dette valget ble på mange måter bestemt allerede i 2008, når Obama banket John McCain.

Det som jeg kanskje finner mest interessant, og ihvertfall underrapportert, er hva Obama kommer til å gjøre etter valget. En eller annen reaksjon må liksom komme for å bevise at han har forstått at det amerikanske folket ber ham endre kurs.

Noen endringer er gitt på forhånd: Stabssjef Rahm Emanuel stikker, det samme gjør sannsynligvis forsvarsminister Robert Gates.

Så gjelder det for Obama å bestemme om grunnen til at populariteten er dalende er fordi han ikke har gjort mye av det som var forventet av ham, som stenging av Guantanamo, eller tillate homofile i det militære. Grunnen til det kommende valgtapet kan også være fordi han har gjort endel av det han lovet – som helsereformen.

Rahm Emanuel er kjent for å være ekstremt partisk, og at han forsvinner kan føre til at det blir enklere å få til kompromisser. Men samtidig er forsvarsministeren republikaner og den faktisk ble han utnevnt av George W. Bush. Det amerikanske politiske systemet er laget slik at presidenten aldri skal kunne bli en konge, og derfor kommer det republikanske flertallet til å bety ganske mye for innenriks- og finanspolitikken i USA.

Ny forsvarsminister, sammen med stramme økonomiske rammer, kan i verste fall bety at amerikanerne stikker fra Afghanistan med halen mellom beina. Men jeg håper virkelig at de fullfører jobben.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s