Borgerrettigheter og menneskerettigheter

Hver gang det er valg, snakker mediene våre om «borgerplikten», det å stemme. Det kalles også stemmeretten. Når det nærmer seg valg i Norge, pleier jeg å plage alle rundt meg med å kalle det «borgerprivilegiet» – det å få lov til å velge fritt hvem vi ønsker å stemme på, er et privilegium norske statsborgere har. Det er et privilegium vi ikke deler med alle de andre innbyggerne på denne planeten.

Denne uken har vi fått noen flere med stemmerett i verden – mennesker som er dømt for å ha begått alvorlige kriminelle handlinger i Storbritannia.

En morddømt mann, John Hirst, har gått til den europeiske menneskerettighetsdomstolen og har fått endret britiske lover slik at han nå har fått stemmerett.

Hvis vi ser bort fra at Hirst virker som et ufyselig menneske – det er tross alt nok av tullinger i Norge som har stemmerett – får det meg til å tenke på forskjellen på borgerrettigheter og menneskerettigheter.

Vi har flere grunnleggende menneskerettigheter. FN har en grei definisjon på hva disse er.

Men det er en forskjell på hva som er våre grunnleggende, ufravikelige rettigheter som mennesker, og hva som er våre rettigheter som borgere av Norge. Jeg synes for eksempel at det egentlig er helt greit at dersom du har myrdet et annet menneske, så sier du fra deg retten til å velge regjering. Bedre bevis på at man mangler dømmekraft skal man lete lenge etter, vil jeg påstå.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s