WikiLeaks

Den nyeste runden med WikiLeaks dokumenter får meg til å tenke på to ting:

Det er ikke noe nytt at diplomater sier ting privat som de ikke nødvendigvis ønsker skal publiseres. Et veldig kjent eksempel er brevet den britiske ambassadøren i Moskva skrev hjem til utenriksministeren i 1943:

My Dear Reggie,

In these dark days man tends to look for little shafts of light that spill from Heaven. My days are probably darker than yours, and I need, my God I do, all the light I can get. But I am a decent fellow, and I do not want to be mean and selfish about what little brightness is shed upon me from time to time. So I propose to share with you a tiny flash that has illuminated my sombre life and tell you that God has given me a new Turkish colleague whose card tells me that he is called Mustapha Kunt.
We all feel like that, Reggie, now and then, especially when Spring is upon us, but few of us would care to put it on our cards. It takes a Turk to do that.

Sir Archibald Clark Kerr

H.M. Ambassador

Dette er grunnen til at jeg ikke tror de siste avsløringene kommer til å ha noe særlig betydning. Er det noen som ikke tror den franske ambassadøren til for eksempel Kina har skrevet ting han helst ikke vil lese i avisen?

Dette avslører ikke noe vi ikke visste fra før. Akkurat som dokumentene fra krigen mot terror som er avslørt heller ikke viste oss noe nytt. Ingen i vesten som hadde gjort seg opp en mening om krigen har blitt omvendt. Avsløringene kan i muligens ha gjort jobben til soldatene på bakken vanskeligere.

Det andre er hva motivene bak avsløringene kan være. Julian Assange virker for meg som en ganske pr-kåt person. Jeg tror han ikke ser at det som publiseres kan få alvorlige følger for mange mennesker, men han får ansiktet sitt i alle verdens medier, og det er det viktigste.

Personen som er misstenkt for å ha lekket alle dokumentene som nå publiseres, er jeg derimot sikker på at er en quisling.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s