Julian Assange, journalist?

Den vestlige verden har flere eksempler på at journalister har hatt umiddelbar betydning for samfunnet rundt oss. I sommer fikk The Daily Telegraph mye skryt for å ha avslørt hva britiske politikere fikk skattebetalerne til å betale for dem. Alt fra pornofilmer til rensing av vollgraven rundt slottet. 

De to kanskje mest kjente eksemplarende av arten gravende journalister er Bob Woodward og Carl Bernstein fra The Washington Post, som sørget for at sannheten rundt et lite innbrudd på et hotell i Washington førte til at Richard Nixon måtte gå av som president.

Enkelte mener at Julian Assange, og hans organisasjon wikileaks, hører hjemme i samme ærefulle selskap. Blant dem som er uenige i dette er britiske The Guardian, som i sin mediatalk podcast. The Guardian er en av samarbeidspartnerne til wikileaks, og de brukte mye tid når de publiserte de første avsløringene fra krigen mot terror på å forklare hvorfor Assange ikke er journalist.

Kort oppsummert: En journalist jobber med kilder for å finne ut av sannheten, han (eller hun) sjekker flere kilder, og gjør vurderinger om hva som kan og hva som ikke kan eller bør publiseres. Wikileaks er kun en mottaker av informasjon fra andre, og de gjør minimalt med dataene før de legges ut.

Under andre verdenskrig sa man: Loose lips sinks ships. Det betyr at en samvittighetsfull journalist gjør seg tanker om hva det man skriver og trykker kan bety for menneskeliv. Det betyr ikke at man kan gjøre feil, som når gjentatte IRA rakettangrep av misslykket fordi de ikke klarte å justere vingene på rakettene korrekt, før en britisk avis fortalte dem grunnen til at de alltid bommet.

En god journalist vurderer kost/nytte verdien av å trykke informasjon: Er det verdt å drite ut en ambassadør eller minister i forhold til den potensielle skaden man gjør på forholdet mellom allierte? Uten hjelp fra noen av de mest kjente avisene i Europa, hadde wikileaks lekkasjene vært enda mer skadelige, da gjengen bak wikileaks ikke har erfaring eller kompetanse til å vurdere innhold eller konsekvensene av informasjonen de sitter på.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s