Manchester United til salgs?

The Sunday Mirror har i dag en verdensekslusiv nyhet. Kongefamilien i Qatar ønsker å betale  £1.5 milliarder for å kjøpe Manchester United.

Hva synes jeg om dette?

Qatar skal også arrangere fotball-vm i 2022. Dette vil være enda et skritt på veien til å gjøre Qatar til noe annet enn enda et nyrikt land i midt-østen.

Veldig mange mener den ideelle eierstrukturen til et fotball lag er at medlemmene eier klubben – de tre mest kjente eksemplene er FC United of Manchester, Green Bay Packers og FC Barcelona.

Alternativ nummer to, som er et børsnotert aksjeselskap fører til færre eiere, men det fører også til at klubben må drives etter sunne økonomiske prinsipper. Denne eierformen fungerte faktisk veldig fra i Manchester United sitt tilfelle i flere år. Til slemmingene fra Florida lånte en hel bæsjlast med penger og flyttet gjelden over på klubben – og viste på den måten medaljens bakside som aksjeselskap.

Den rike enkelteieren er alternativ nummer 3 – Louis Edwards eide Manchester United, og sønnen Martin arvet klubben. Martin Edwards styrte Manchester United til mange troffeer. Men han ble også arrestert på damedoen. Mike Ashley i Newcastle har også gjort mye rart med klubben sin.

Qatar er et land med et frynsete rykte på menneskerettighetsfronten. Det er ikke en ideell eier. 

Manchester United er den best drevne fotballklubben i verden, på tross av den enorme gjelden Glazerfamilien har påført den. Det er en av de mest suksessrike klubbene i verden, og det er en av de mest populære.

Normalt når en rik mann kjøper et selskap for å gjøre kjapp fortjeneste, prøver man å finne et underpriset selskap, som man enten kan snu rundt eller selge i deler for mer enn totalen. 

Ingen av disse tingene vil være tilfelle dersom Qatar kjøper United.

Kongefamilein i Qatar er ikke drømmeeieren, men i mine øyne et par hakk bedre enn Glazer familien. Ut fra et rent økonomisk synspunkt vil dette garantere fremtiden for klubben. Det er store sjangser for at gjelden vil bli slettet, planene om utvidelse av Old Trafford kan også fullføres. 

Pengene vil selvfølgelig også garantere investering i spillerstallen. Forhåpentligvis både i ungdomsavdelingen og i en etablert verdensstjerne eller to. Jeg er ganske sikker på at Manchester United + enormt med penger vil være en hel haug med hakk mer populært blandt verdensstjernene enn Manchester City + enormt med penger.

Det idelle hadde enda vært dersom alternativ to kunne la seg gjennomføre. Eller i det minste alternativ to, med så mange fans som aksjeeiere at ingen nye Glazere vil være i stand til å ta over hele klubben igjen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s