Frihet har en pris

For en stund siden kvittet Egypt seg med sin gamle diktator. Folket i Libya ser ikke ut til å klare det samme. Mest fordi. Gaddafi ser ut til å ha det lille snevet av fornuft som fremdeles lå skjult inni Mubarak.

Den libyske diktatoren ble beundret av flere av mine venstrelenende venner på grunn av sinn oppførsel mot vestlige statsledere. Det var flere som koste seg med fortellingen om at Gaddafi satt og prompet under møtet med Tony Blair.

Rapporter fra blant annet BBC forteller at de fleste utlendingene rømmer landet, mens de flyvåpenpilotene som ikke har stukket til Malta, de brukes til å bombe sitt eget land.

Den amerikanske freelance journalisten Michael J. Totten har øverst på sin side et eldre reisebrev fra Libya. Det er slående hvordan han opplever folkene som vennlige, selv om de bor i noe som beskrives som et av de kjipeste stedene på jordkloden. Libya er et av Afrikas rikeste land, av samme grunn som Norge er et av Europas rikeste land – de og vi er godt utstyrt på sort-gull fronten. Likhetene mellom våre land stopper der.

De har bedre vær, vi har bedre levestandard. Vi har sosialdemokratisk statsminister, de har en sosialistisk, arabisk folkerepublikk.

Poenget mitt med denne bloggposten er at jeg atter en gang synes vi i verden mangler en Globocop. En instans som har reell makt og myndighet til å gripe inn når stater er i ferd med å kollapse, eller statsledere driver med noe som åpenbart er galt.

FNs sikkerhetsråd er ikke svaret. Det er flere grunner til dette: Landene blir aldri enige, fordi verdens stormakter ofte står bak hver sin side i konflikter, og de derfor ikke er enige om hvem som må fjernes. Dessuten er det alt for mange av FNs medlemsland som er styrt av diktatorer.

Jeg er ikke den første som etterlyser et demokratisk verdensforbund, men det er noen hundre drepte i Libya som trenger det i går!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s