Valgordninger

En kommentar jeg skrev til en annen blogg, fikk meg til å tenke litt på valgordningen i Norge. BBCs Week in Westminster podcast, som denne uken handlet mye om valgordningen i Storbritannia fikk meg til å tenke litt mer på samme sak.

George W. Bush blir av veldig mange på venstresiden i Norge sett på som en illegitim president, siden han ikke fikk flertallet av stemmene under valget i 2000, men han ble valgt av valgordningen.

Flertallet av den norske befolkningen stemte ikke på de tre partiene som sitter i regjering nå. For å få flertallet av befolknigen må man også tenke på de som ikke har stemmerett. Flertallet av de stemmeberettigede i Norge stemte heller ikke på de tre partiene som sitter i regjering nå. Det er kun omtrent 3/4 av de stemmeberettigede som stemmer når det er valg i Norge. De rødgrønne fikk ikke engang flertallet av de avlagte stemmene ved valget.

Faktum er: (Jeg stoler på wikipedia tall her)

Ap+Sp+SV: 1280416 stemmer
H+Frp+V+Krf: 1330067 stemmer

MEN:
Ap+Sp+SV: 86 stortingsrepresentanter
H+Frp+V+Krf: 83 stortingsrepresentanter

Regjeringen som sitter i dag ble valgt av valgordningen, ikke folket. Akkurat som George W. Bush i 2000 i USA.

Hvordan kan dette ha seg?

Med den norske valgordningen er ikke alle mennesker like mye verdt.

Wikipedia påstår at det bor 4 920 305 mennesker i Norge. 422 381 av disse bor i Rogaland, mens innbyggertallene i Finnmark og Aust-Agder er henholdsvis 73 417 og 110 048. På Stortinget har vi 169 representanter. For de tre nevnte fylkene har velger vi 13, 5 og 4 representanter. I prosent velger altså vi Rogalendinger, som er 8.58% av befolkningen 7.69% av Stortingsrepresentantene.

Finnmarkingene i Norge utgjør bare ca. 1,5% av befolkningen, men velger nesten 3% av våre Stortingsrepresentanter.  Aust-Agder er faktisk ganske rettferdig representert: 2.24% av befolkningen og 2.37% av representantene.

Det offisielle Norge verdsetter altså en Finnmarking dobbelt så høyt som en Rogalending. Er det rart Statoil snikflyttes til Oslo, og stort sett alt militært i Rogaland flyttes nordover?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s