Hvor lenge trenger et land ha dårlig samvittighet?

Det er i år 150 år siden den amerikanske borgerkrigen brøt ut. Backstory with the american history guys er et radioprogram og en podcast som handler om amerikansk historie. De tre historieprofessorene har brukt de tre siste episodene på å snakke om krigen – årsaker, følger og selve krigen.

I likhet med veldig mange andre amerikanere, er det tydelig at de tre programlederne har en viss dårlig samvittighet for krigen. Spesielt for det som ledet opp til krigen – og enda mer fokusert: slaveriet. Ingen av de tre programlederne, eller noen andre nålevende amerikanere, har eid slaver. Det er altså 146 år siden borgerkrigen i USA , og dermed slavehold, var ferdig.

Det er mindre enn 20 år siden apartheid ble avsluttet i Sør-Afrika, men mitt inntrykk er at Truth and Reconsciliation comission var relativt vellykket, og det er lite snakk om en lignende kollektiv dårlig samvittighet blant hvite Sør-Afrikanere.

Japan har fremdeles et litt anstrengt forhold til sin egen historie fra før og under andre verdenskrig, og det har kommet gjentatte offisielle beklagelser for disse handlingene, men igjen – den jevne japaner føler ikke noen spesielt dårlig samvittighet.

Den gjennomsnittlige «offisielle» tyrker vil ikke engang innrømme at det ble begått folkemord mot armenere under andre verdenskrig, og de spede forsøkene på å uttrykke beklagelser fra forfattere eller journalister ender som regel dårlig.

Alle urettferdigheters mor ble begått av Tyskland under andre verdenskrig. Det er ikke lengre siden enn at flere av de som var involvert fremdeles er levende. Men litt innpå 60 tallet virker det som om andre verdenskrig var «glemt» – det vil si at ingen lenger bebreider vanlige tyskere for Holocaust. Veldig får reagerer dersom man kommer inn på et kjøkken og det står Siemens på komfyren, selv om det var en Siemens fabrikk inne i leiren i Auschwitz.

Martin Luther King jr, og flere med ham, vil bemerke at det var rasisme i det amerikanske samfunnet lenge etter at borgerkrigen var ferdig. Men hakekorsene som var spraymalt på veggene utenfor Bergen-Belsen når jeg var der, beviser at det fremdeles finnes  antisemitter i Tyskland. En fattig svart amerikaner har like gode eller dårlige muligheter til å bli rik, astronaut eller president som en fattig hvit. Det handler om økonomi ikke rase.

Jeg synes det er rart, og smaker litt vel mye av kristen arvesynd, å ha dårlig samvittighet for handlinger som ble begått av tidligere generasjoner. Handlinger man ikke har mulighet til å gjøre noe med.

Reklamer

2 tanker om “Hvor lenge trenger et land ha dårlig samvittighet?

  1. Godt poeng, og lagt til argumentet at «et land» i grunn ikke eksisterer som noe annet enn en abstraksjon i folks hoder gir det enda mindre mening hvorfor enkeltindivider som på ingen måte var innblandet i disse handlingene skal føle noe som helst skyld (eller stolthet for den saks skyld, i forbindelse med at «Norge» «tok gull» under VM osv)

    • På et fornuftig nivå har du rett i at vi ikke har noen grunn til å føle stolthet når Marit Bjørgen vinner VM gull. Akkurat på samme måte som vi ikke har noen grunn til å føle noen særlig stolthet når et fotball lag vi heier på (gjerne i et annet land) vinner.

      Men to ting: 1) Vi mennesker er ikke alltid rasjonelle 2) vi liker å høre hjemme i grupper.

      Det er en stor sirkel med ting som gjør at vi i Norge hører mer sammen med andre i Norge enn folk i Australia. Men innholdet i Norge-sirkelen er ikke statisk og sirkelen er ikke konstant. Det å være nordmann er noe annet i 2011 enn det var i 1911, og det kommer til å være noe helt annet i 2111.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s