De slemme korsfarerne, kanskje ikke så slemme allikevel?

For en liten stund siden skrev jeg om den kollektive dårlige samvittigheten dagens hvite amerikanere ser ut til å ha i forhold til slaveholdet i USA frem til 1860-tallet. Selv om ingen av de som lever i dag på noen som helst måte har hatt noen mulighet til å påvirke slaveriet.

I vesten har vi (i mindre grad, men allikevel) en dårlig samvittighet overfor landene i Midt-Østen, på grunn av korstogene. Selv om vi ikke på noen som helst måte har hatt mulighet til å påvirke det som skjedde for 7-900 år siden.

Vi har et bilde av korstogene som en periode der vestlige religiøse fanatikere innvaderte det hellige landet, og herjet med de fredelige muslimene som bodde der. Snakker du med de rette folkene, vil de fortelle deg at dagens islamske terrorister kan forklares og unnskyldes med korsfarerne.

En av de største PR tabbene til George W. Bush var å sammenligne krigene i Irak og Afghanistan med korstog. Selv om det i dag er et uttrykk som på engelsk (spesielt) brukes om kampen mot alt fra fyllekjøring til stygge klær.

Jeg kom nylig over en artikkel som avliver noen av de vanligste mytene korstogene. Anbefalt lesing!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s