Opposisjon mot posisjon. Også kjent som forklaringen på SVs fall.

Flere medier rapporterer at SV er på god vei mot sperregrensen. TV2.no har høydepunktene. Jeg tror SV akkurat nå opplever flere ting på en gang.

  1. Det er et parti som har bygget seg opp på å fortelle hva alle de andre gjør galt.
  2. Det er et parti som ligger i ytterkanten av norsk politikk, og på ytterkantene er man som regel ikke glade i kompromisser.
  3. En regjering som består av flere partier må kompromisse. En regjering som representerer mindretallet av befolkningen må kompromisse enda mer.
  4. Et parti som har lovet mye, og som kommer i posisjon, bør holde løftene sine. Når eldreomsorgen, helsevesenet generelt, skolene og barnehagene fremdeles ikke har gulvbelegg av gull, så har partiet et forklaringsproblem.
  5. SV sliter med opposisjon fra alle sider. Opposisjonspartiene på Stortinget kan overby regjeringen i alle saker. Det er opposisjonens privilegium. SV mer enn de fleste partiene, som en natur av punkt nummer 2, må leve med at alle i partiet som ikke er enige med regjeringen bruker mye energi, og får mye plass i mediene, til å fortelle alle velgerne hva partiet egentlig mener. I Hollywood er definisjonen på en venn en som stikker kniven i brystet. Det ser ut til at det samme gjelder SV.
Slik det ser ut nå, kommer vi i 2013 til å få en regjering bestående av Høyre og Frp. Jeg tror det er en stor fare for at Frp kommer til å å et lignende problem når de kommer i posisjon. SV som parti har et stort problem med at fordøyelsen er stappet full av kameler. Siv Jensen kommer også til å måtte svelge kameler. Enten fordi de må samarbeide med Høyre alene, eller fordi de kommer til å være avhengige av noen få representanter fra KrF og Venstre i tillegg.

De partiene som tjener på å være i posisjon er de partiene som fremstår som modne, og som klarer å snakke med en mest mulig samlet stemme. Høyre og Arbeiderpartiet er partier som ser ut til å håndtere uenigheter, selv ganske dyptgående uenigheter, bedre enn de andre. Datalagringsdirektivet er en av mange saker som SV ikke hadde klart å håndtere. Den norske deltakelsen i Libya og Afghanistan er to eksempler på at regjeringen og juniorpartneren er uenige. SV er et ytterliggående parti med et dekk fult av løse kanoner. En ting de har felles med partiet på motsatt fløy. Paradoksalt nok tror jeg en regjering med Frp også kan bety en lang periode med et miniparti lengst til høyre på den norske partiskalaen.

Reklamer

En tanke om “Opposisjon mot posisjon. Også kjent som forklaringen på SVs fall.

  1. En kommentar fra meg selv, til meg selv:
    I Storbritannia ser jeg litt av det samme. Det er to partier som er modne nok til å regjere: Labour og Tory. LibDems, som er juniorpartneren i koallisjonen, har store problemer. Både med intern opposisjon og på meningsmålingene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s