Hva har Anders Behring Breivik og miljøvernerne til felles?

Det er kanskje et provoserende spørsmål. Men det finnes noen likheter.

I min karriere som IT konsulent, er endel av jobben min å fortelle forskjellige mennesker at det systemet de bruker hver dag er gammeldags, upraktisk og ineffektivt. Det er en stor fare for at det budskapet tolkes til at brukerne selv er gammeldagse, upraktiske og ineffektive. Det betyr at den nye it konsulenten, det nye prosjektet prosjektet, det nye systemet systemet og de nye arbeidsmetodene er en trussel. Som igjen betyr at prosjektet får problemer.

Men hva er det brukerne egentlig er i mot? Det er endringene. Og grunnen til at de er redde for endringer er fordi de er redde for det ukjente.

Hva er ABB redd for? Jo for at det livet og det Norge og det Europa han kjenner skal forandres.

Hva er din favoritt miljøverner redd for? For at jorden skal forandre seg.

Endringer er trusler for begge to. Og for de fleste av oss.

Men noen ganger burde vi se mulighetene. Uten innvandring til Norge hadde vi hatt et mye dårligere utvalg av restauranter. Men vi hadde ikke trengt å ha lover mot kjønnslemlestelse.

Jeg tror ABB har et bilde inne i hodet sitt som ikke stemmer med virkeligheten. Ray Davies i The Kinks hadde kanskje litt av den samme følelsen når han skrev The Village Green Preservation Society. Dessverre får frykten for det ukjente alt for sjelden utløp i vakker musikk. Heldigvis er det ytterst få som trekker strikken så langt som ABB.

Vi mennesker liker å ha det trygt, slik at vi kan komme til toppen av Maslows behovspyramide. Vi liker å føle at vi har kontroll. Selv om det er mye tryggere at en pilot med mange tusen timers erfaring styrer flyet, enn om vi selv skulle gjøre det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s