Det republikanske problem

Det er for øyeblikket flere som ønsker å bli den republikanske presidentkandidaten til valget i 2012.

Her er noen av dem, mine tanker om dem, og i oppsummeringen, grunnen til at Obama kommer til å vinne valget uansett hvem republikanerne velger.

  • Michelle Bachmann: Tea Party kandidat. Fra Minnesota. Splitter pine gal. Det vil si: Media fremstiller henne som splitter pine gal, så da er det samme hva sannheten egentlig er. En slags Sarah Palin light.
  • Ron Paul: Ekte libertaner, og en som ankom tefesten lenge før det var kult. Har konsekvente synspunkter om de fleste saker. Vil trekke USA ut av alle kriger. Vil kutte utgifter og balanser budsjetter. Bryr seg ikke om seksuell legning. Eller rusmiddel preferanser. Ingen sjanse til å bli presidentkandidat.
  • Rick Santorum: Den typen republikaner norske medier advarer mot. Bryr seg om seksuell legning, religion, rusmiddelpreferanser, skatter og helsevesenet.
  • Herman Cain: Må jeg innrømme at jeg ikke kjenner noe særlig til. Wikipedia sier at jobben hans har værtKanasas Federal Reserve Chairman. Og radioprater. Jeg tror ikke han kan tas veldig alvorlig.
  • Jon Huntsman: Sa opp jobben som ambassadør til Kina for å stille som presidentkandidat. Deler religion med Mitt Romney. Ambassadør utnevnelser i USA er politiske vennetjenester. Obama sendte ham nok til Kina grunnet en av to ting: Fordi Hunstmann er en reell pragmatiker som kan inngå kompromisser. Eller fordi Huntsmann var en potensiell trussel han ville bli kvitt.
  • Newt Gingrich: Professor i historie, en av hans tidligere jobber var stillingen som den tredje mektigste mannen i USA (Speaker of the House) der han har fått mye av skylden for at den amerikanske statsforvaltningen fikk en ufrivillig ferie i 1996. Men han inngikk også kompromisser med Clinton som førte til balanserte budsjetter. Men hans kandidatur stopper ved historien om hvordan han gikk fra sin kreftsyke kone mens hun lå på sykehuset.
  • Rick Perry: Tidligere Texasguvernør. Tidligere pilot i US Air Force. Konservativ og kristen. Nei, ikke George W. Bush, men Rick Perry. Og samme hvor like de kan virke på overflaten er det ingen hemmelighet at de ikke akkurat er perlevenner.
  • Mitt Romney: Tidligere Guvernør i Massachusetts. Reddet OL i Salt Lake City. Innførte «Romneycare» som Guvernør. Altså ganske moderat.

Av disse er det 3 det står mellom: Romney, Perry og Huntsman.  Romney tror jeg kunne ha blitt en ganske god president. Han ser ut til å ha vilje til å inngå kompromisser, og som president i USA må man leve med at hovedtyngen av makten ligger hos Kongressen, ikke i det Hvite hus.

Det finnes i USA to veldig klart definerte måter å være konservativ på:

Sosialt konservative tolker som regel bibelen strengt. De er ofte mot homofile rettigheter, for jul, mot Darwin og for sensur av tv og film.

Økonomisk konservative kan ofte være ateister, men de er mot utgifter og for skatteletter.

De sosialt konservative sørget for at George W. Bush ble valgt til president. Jeg tipper de også sørger for at den republikanske presidentkandidaten i 2012 blir en av deres godkjente. De er klar over at enkelte potensielle kandidater ikke er annet enn å kapitulere valget før det holdes. Derfor kommer Sarah Palin aldri til å bli republikansk presidentkandidat.

Problemet er at de sosialt konservative kanskje er en majoritet i det republikanske partiet, men ikke i den amerikanske befolkningen. Skulle en moderat republikaner som Romney bli kandidat, vil han ikke få nok entusiasme bak seg på grasrotplan til å bli valgt.

Det er det republikanske problem, og grunnen til at jeg tror Barack Obama kan se frem til 4 nye år som president. På tross av fallende popularitet og dårlig økonomi.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s