Libya. Har NATO lært å krige på nytt nå?

For de av oss som er interesserte i (krigs)historie, så fremstår endel kriger som spesielle. Kriger der strategier og taktikker ikke er i synk med teknologiene.

Første verdenskrig er skoleeksempelet. De som ledet krigen på alle sider var ikke i stand til å bruke maskingevær, stridsvogner og fly riktig. Og tapstallene viste dessverre dette alt for tydelig.

Krigene i Afghanistan og Irak, og spesielt sistnevnte, viser at NATO/USA ikke har klart å takle en moderne geriljakrig, der fienden ikke bryr seg om å vinne slagene, og egentlig ikke bryr seg om å vinne krigen, de er kun interessert i å holde konflikten gående så lenge at den mektige overvakten går lei. Uansett hvor mange uskyldige sivile som blir drept av selvmordsbombere.

I Libya har man brukt luftstøtte effektivt, slik at opprørerne nå ser ut til å ha vunnet en overlegen seier mot gamle Gaddafi.

Det har slått meg lenge at det har vært relativt få tilfeller av friendly fire uhell i løpet av denne krigen, på tross av mengen fly, og alle de forskjellige landene som har vært med i aksjonene. Selv om NATO har insistert på at det ikke finnes bakkestyrker fra vesten med i krigen, er jeg overbevist om at diverse spesielsoldater fra forskjellige land har vært på bakken og styrt raketter og bomber i riktig retning.

The Daily Telegraph rapporterer at soldater fra Special Air Service, SAS, er på bakken og leder jakten på Gaddafi. Jeg tipper de har vært der en stund. Kanskje sammen med norske FSK. Det amerikanske luftforsvaret sine Combat Controllere har nok også vært på bakken. Sistnevne er en fascinerende blanding av flygeledere og elitesoldater.

Det kommer nok ut bøker som forteller oss hele historien etterhvert.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s