09.11.2001

De fleste som var bevisste i 2001 vet hvor de var når USA ble angrepet 11. september 2001. Jeg er også en av disse.

Men for meg er dette en av to veldig spesielle datoer i 2001 for meg. Jeg har alltid vært glad i Italia, og 15. september 2001 reiste jeg til Milano for første gang. Vi var veldig i tvil om vi skulle gjennomføre turen, men vi angret ikke et sekund når vi først reiste. Tre små dager etter angrepene var sikkerhetstiltakene strenge. Linate flyplassen krydde av Carabinieri med maskinpistoler. Alle butikkene på Ponte Veccio i Firenze hadde plakater i vinduene som uttrykte støtte med og sympati for amerikanere.

Vi reiste hjem 6. oktober 2001. SAS maskinen vårt tok av fra Malpensa. 2 dager senere skjedde katastrofen på Linate.

Tidenes kjekkeste ferie ble altså omkranset av to hendelser med mindre hyggelig innhold.

I sommer besøkte jeg USA og New York. Det er ikke nødvendig å ta turen sør på Manhattan for å bli minnet på at noe historisk skjedde for 10 år siden.

NYPD

NYPD

Det finnes ting som minner deg på tvillingtårnene i hele byen. New Yorkere lar seg ikke påvirke i hverdagen, men det er allikevel ikke et tema som ligger veldig dypt begravet. De minnene som finnes, tyder allikevel på at amerikanere er et mindre blodtørsting og hevngjerrig folk enn klisjeene vil ha det til. Man sørger over de tapte, men snakker lite om hevn.

Dersom man tar en tur til USS Intrepid, et pensjonert hangarskip som fungerer som museum, er det ikke vanskelig å finne tv-skjermene som viser intervjuer med veteraner fra kriger amerikanske styrker har vært involvert med. Og intervjuene handler om de mentale sårene disse veteranene sliter med i dag.

Historien om hva som har skjedd med Ground Zero, tomten der tvillingtårnene sto, og igjen holder på å reise seg, bekrefter et gammelt sitat fra Winston Churchill: America will always do the right thing – but only after having exhausted all other possibilities.

Etter noe som kunne se ut som endeløse diskusjoner og krangler om hva de skulle gjøre med tomten, bygger de nå opp til en etasje om dagen på det nye One World Trade Center og tårnet vil være ferdig i 2013. Imponerende!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s