Når er fordommer ok?

To artikler som er publisert i henholdsvis VG og Dagens Næringsliv inneholder en mengde sitater som normalt hadde ført til ramaskrik.

Jeg begynner med det groveste overtrampet først:

Min konklusjon er at når de ikke kan leve med norske verdier og regler, så må de bare flytte

Dette kommer ikke fra en islam fiendtlig Frp’er, og derfor er det nok ingen som løfter et øyenbryn. Det kommer fra Klassekampen-journalist Mimir Kristjansson, som har skrevet bok om hvor forferdelige de rike er.

Kristjansson bruker den vanlige sosialdemokratiske målestokken for en persons verdi: Hvor mange prosent av inntekt/formue betales i skatt.

Kommentator Aslak Nore i VG bruker sin spalteplass på å fyre opp om alle fordommene som finnes mot en annen folkegruppe. De som er så dumme at de har bosatt seg på feil side av Oslo. Nore antyder at Oslo vest er fullt av høyreekstreme, fremmedfiendtlige løgnere som stemmer Frp, mens vanlige, gode osloborgere i andre deler av byen er mye mer tolerante, snille og intelligente.

Jeg bodde kanskje ikke lenge nok i Oslo som student til å forstå denne dyptgående konflikten godt nok, men min opplevelse av hovedstaden var ikke helt lik dette.

Dersom noen av de to overstående avisene (eller noen andre seriøse aviser i Norge) hadde trykket lignende kommentarer om fattige, kvinner eller en annen gruppe, så hadde mediastormen vært uutholdelig.

Men det er greit å sparke oppover? Samme hvor feil man sparker?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s