Okkuper Børsen! Fordi … eh… DERFOR!

Demonstrasjonene mot verdens børser og bank-slemminger sprer seg. Demonstrasjonene som begynte ved Wall Street har nå flyttet seg til London og de andre finanssentrumene i verden.

I følge http://occupywallst.org/ ser disse demonstrasjonene på seg selv som en forlengelse av den arabiske våren. Selv om det sikkert er et flertall av demonstrantene på sørenden av Manhatten som var med å valgte presidenten i USA i 2008.

Leser man litt mer om det som skjer, fremstår gjengen som en uryddig, uorganisert, usikker og uenig gjeng. Det de er enige om er at det de selv ikke har nok penger og materielle goder, og de som har dette, er slemme, og må dele.

Det bør ikke komme som noen stor overraskelse for leseren av denne bloggen at jeg ikke deler oppfatningen av at rike folk er rike fordi de har utnyttet vanlige folk som deg og meg.

Jeg er ikke den første som påpeker at denne venstrevridde Tea party klonen ikke helt forstår hvordan samfunnet i dag fungerer. De har ikke noe i mot å organisere seg ved hjelp av en av det amerikanske forsvarets mest vellykkede oppfinnelser: Internett. Eller at Steve Jobs’ arvinger tjener litt mer penger hver gang de bruker iphonen sin, og at Steve Jobs døde med en formue på rundt 8 milliarder dollar fordi han utviklet en telefon halve verden har lyst på.

Professor Mark J. Perry har på bloggen sin et fint bilde der han viser hvor mange produkter fra slemme, kapitalistiske firmaer disse demonstrantene bruker.

Jeg lurer litt på hvilke at de mange oppfinnelsene den kapitalistiske, vestlige verden har funnet opp disse menneskene har lyst å klare seg uten, og hvilket nivå de ønsker å flytte samfunnet vårt tilbake til. Levestandarden vår, gjennomsnittlig levealder, barnedødelighet osv. er alle goder vi alle sammen nyter godt av, og som er produkter av kapitalismen.

Vi har også i Norge en diskusjon om de rike betaler nok skatt. I USA betaler den øverste 1 prosenten 40 prosent av all inntektsskatt. I USA er man forbannet på at Wall Street ble reddet. Selv om, som jeg har skrevet tidligere, TARP går med overskudd. Dersom man studerer bare bittelitt historie, så ser man at en av de viktigste grunnene til at krisen i 1929 ble så dyp og langvarig, var at bankene fikk gå konkurs, og banksystemet kollapset i stor grad.

Verdens børser gjør at verdens bedrifter får en mulighet til å hente inn penger til å investere i nye maskiner, forskning og utvikling og andre nyttige ting. Med andre ord er vi alle sammen avhengige av verdens børser. Uten dem hadde vi antakeligvis ikke hatt arbeidsplasser noen av oss. Eller vi hadde jobbet som jegere og bønder.

Vår populærkultur liker å fremstille investeringsbanker, aksjemeglere og andre i dress og slips som personer  som grådige, og at de har jobber som ikke består av noe som helst. Dette er en myte vi burde slå hull på så fort som mulig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s