Christopher Hitchens

Jeg er stor fan av den britisk/amerikanske journalisten Christopher Hitchens. Når man leser og hører om metodene til britiske aviser får man inntrykk av at journalister omtrent bare er kriminelle svindlere, men Hitch kaller seg selv journalist allikevel.

Dersom jeg noengang hadde møtt ham, er det langt fra sikkert at vi hadde kommet særlig godt overens: Han kommer fra venstre, jeg fra høyre. Ingen vil noensinne kalle meg Troskyist. Han drikker som en svamp, jeg ikke i det hele tatt. Men Hitchens, og hans intellektuelle vennesirkel, med folk som Salman Rushdie, Stephen Fry og Martin Amis virker som en gjeng man virkelig kan ha det gøy sammen med.

Selv om det er mange ting jeg er uenig med Hitchens om, er jeg imponert over hans ærlighet overfor seg selv sitt yrke, på bekostning av popularitet og politisk korrekte meninger. Som alle andre venstreradikale på slutten av 60 tallet var han mot krigen i Vietnam. Han har til og med skrevet bok om hvorfor Henry Kissinger bør tiltales for krigsforbrytelser. Men han var også intelligent nok til å se at Cuba ikke var noe sosialistisk paradis, og ikke representerte en ny sosialistisk retning, siden subsidier fra Sovjet var det eneste som holdt liv i staten. Som vanlig: dette er ikke noe som er basert på teori, men på erfaring fra besøk.

Flere turer til Irak overtalte Hitch om at Irak spesielt og verden generelt ville være et bedre sted uten Saddam Hussein, så han var for invasjonen av Irak. Noe som skaffet ham nye venner på høyresiden og gjorde at endel til venstre forsvant. Men de nye vennene på høyresiden likte nok mindre dårlig at han kritiserte måten krigen ble utført, og spesielt var i mot bruken av tortur. Når Hitch er i mot bruk av waterboarding, så er det fordi han vet av erfaring at det er tortur – han har faktisk prøvd det.

Hitch er en av de mest kjente ateistene i verden, og en av de mange som har skrevet bok om religion. Som vanlig snakker vi om en godt undersøkt bok, Hitch er oppdratt i den engelske kirken, og han har lest sin bibel. Flere besøk i Midt-Østen, inkludert en tur til Beirut som inkluderte juling fra Hesbolla, har gitt han nær kjennskap til Islamske land. Når han sier religion forgifter alt, så har han prøvd religion.

Det finnes en liten gruppe journalister og bloggere som er omtrent alltid like interessante som Hitch: Michael J. Totten og Andrew Sullivan er to av dem. Førstnevnte er journalist av lignende type som Hitch, og han var til stede når Hezbolla delte ut whoopass. Sistnevnte er en HIV positiv, homofil, katolsk og konservativ  blogger som bor i USA og ble født i England.

Har du tips om flere, er det bare å kommentere!

Reklamer

En tanke om “Christopher Hitchens

  1. Tilbaketråkk: Christopher Hitchens, 1949-2011 « A ViewPoint of View

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s