Boligpriser, forbannet løgn og statistikk

Jeg har sjekket med Statistisk sentralbyrå og Norsk eiendomsmeglerforbud og laget meg en graf:

Boligpriser målt i årslønner

Boligpriser målt i årslønner

Denne grafen sammenligner SSBs gjennomsnittslønn, med NEFs gjennomsnittpris på bolig (en tenkt 100m2 snittbolig). Denne grafen ser ut til å tyde på at vi er midt inne i en boble på boligprisene, en boble som faktisk er større enn den vi traff på i slutten av jappetiden. Dessverre slutter tallene i 2009, og jeg har ikke klart å finne tall for perioden før 1986.

Men det er en hel del ting denne grafen ikke forteller oss, som for eksempel:

  • Hva er snittlønnen til de om faktisk kjøper bolig? (Snittlønnen trekkes nok opp av 50 åringer som ikke selger/kjøper hus like ofte som 27 åringer, for eksempel)
  • Hva får man for pengene? (en 100 m2 bolig bygget i 1986 har lavere standard enn en bygget i 2011)
  • Hvor mange av de som kjøpte bolig i 1986 opplevde problemer med å selge boligen i den perioden det var krakk? (Boligprisene hadde en topp i 1987-88, og gikk ikke forbi dette nivået før 1996, men hvor lenge eier den typiske boligeier boligen sin? Jeg har ikke statistikk, men jeg tipper mer enn 8 år, og boligprisen er i utgangspunktet kun interessant to ganger: når du kjøper og når du selger)
  • Hva med rentenivået? Hvordan utviklet renten seg på slutten av 80 tallet, i forhold til nå, og hva skjer med renten fremover?
  • Hvor lang varighet er det på det typiske boliglånet? (som har innflytelse på månedlige betalinger, som har betydning for betalingsevnen, som har betydning for hvor mange boliger som eventuelt må tvangsselges)
  • Hva er kostnaden for alternativet? Enten må man bo i et hus man eier, eller et hus man leier. (Telt er kanskje et alternativ for et lite mindretall, en benk i parken et svært lite fristene alternativ for noen enda færre)
  • Hvordan ser en tilsvarende graf ut dersom man finner tall fra 1945? (Jeg vet ikke, men er veldig interessert dersom noen kan skaffe tall!)
  • Hvor mye koster de andre livsnødvendighetene våre? Bruker vi mer eller mindre penger på mat og klær i 2011 enn vi gjorde i 1986?

Poenget med denne posten er altså følgende: Grafer og statistikk forteller oss litt av historien. Men ikke alt. Når skalaen på grafen går fra 2 – 6 ser det ut som om det er enorme svingninger. Dersom jeg hadde satt skalaen til 0-100, så hadde den fortalt en annen historie. Og vært mindre ærlig.

Er boligprisene høye i Norge i dag? Det ser sånn ut. Kommer vi til å oppleve en stor sprekk og kollaps i boligprisene fremover? Hvem vet. Men jeg føler meg ganske trygg på at så lenge det finnes olje i nordsjøen, så finnes det gode jobber og gode lønninger til å betale hus lån med i Stavanger regionen. Men Stavanger-halvøyen komer ikke til å vokse seg særlig større de neste 20-30-40 årene.

Reklamer

En tanke om “Boligpriser, forbannet løgn og statistikk

  1. Tilbaketråkk: Leser E24.no bloggen min? « A ViewPoint of View

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s