Live fast, die Jong!

Da har verdens største enkeltforbruker av Hennessy cognac forlatt oss. Så vidt jeg vet, har ingen enda kommet med noen beskrivelse av hvordan han ble hentet hjem til himmelen, men jeg tipper Kim Jong Il sikkert døde en smule mer spektatulært enn snittinnbyggeren i Nord-Korea.

Det er nå landesorg i verdens mest lukkede land, og spekulasjonene flyr om hva som kommer til å skje nå.

Noen kommentatorer ser ut til å tro at siden den mest sansynlige arvtakeren, Kim Jong-il er utdannet i Sveits, og har sett hvordan den vestlige verden fungerer, så er det et håp for Glasnost, Korean-style. Foreign Policy oppsummerer litt om det vi vet om junior her.

Som om Stalin, Pol-Pot, Hitler, Saddam Hussein eller hvilken som helst annen diktator man kan tenke seg, drev med undertrykkelse fordi man manglet kunnskap. Kim Jong-Il var så glad i kapitalistisk film at han kidnappet seg en filmindustri.

Enkelte ser også ut til å håpe at frihetens vinder kan blåse fra Nord-Afrika og Midtøsten over til Den demokratiske folkerepublikken Korea (finnes det forresten et land i verden med «Demokratisk» i navnet som faktisk er det?). Dessverre er det effektive brannvegger mellom Nord-Korea og resten av verden. Twitter og Blackberry virker ikke i Pyongyang. Kim Il-Sung, den evige presidenten, døde kanskje i 1994, men det stopper ham ikke fra å styre.

Desverre er det bare et land som kan sørge for at det nord-koreanske folket får stemmerett og nok mat. Og det er at Kina bestemmer seg for at de skal få det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s