Hvem skal bestemme hva du skal studere?

Min tidligere arbeidsgiver, Ståle Kyllingstad, som mangler flere hundre ansatte, mener at noe må gjøres for å skaffe oss flere arbeidstakere med realfagsbakgrunn. Oljemiljardæren foreslår bruk av tvang. Siden artikkelen kaller ham «Stavangers «self made man» » er det en viss risiko for at flere punkter også er veldig feil, men la oss allikevel tro på at han har sagt at han vil ha behovsprøvd utdanning.

Jeg har alltid ment at man bør velge utdanning etter hva man har lyst til å drive med, ikke etter hva man tror man kan få jobb som. En mastergrad er 5 år på universitet. Verden i dag er veldig forskjellig fra verden i 2007. Ting skjer med prisen på gull, olje og bolig. Det ene året har man nok smør, det andre er det skrikende mangel.

Ikke uventet får Kyllingstad kraftig motbør, både fra fagforeninger og regjering. (Det bør kanskje bemerkes at i Norge i dag er det to sider av samme sak) Og poengene er gode – det nytter ikke å tvinge ungdommer å studere noe man ikke har lyst til, det fører bare til avbrutte studier. Regjeringen er nok dessverre like opptatt av å skaffe sykepleiere som ingeniører, som vanlig er de mer opptatt av å bruke penger, enn å tjene dem.

IKM har behov for folk med realfagsbakgrunn. Det samme har flere andre firmaer i samme bransje. Noe Kyllingstad kjenner veldig godt til. Han er en bedriftseier som er vant til å få ting slik han ønsker det. Han er ikke en politiker som er vant til å kompromisse.

Men jeg gir ham rett i en ting: Det du velger å studere kan virke kjedelig, men det kan føre til spennende jobber. Og arbeidslivet varer noen år lengre enn studielivet. Noe må gjøres for å få elever og studenter til å se at den teoretiske, kjedelige matten faktisk har en praktisk bruk. Hvem har ikke stønnet for seg selv at de eneste som trenger å kunne 3. grads ligninger er mattelærere? Men nå viser det seg at en doktorgrad i mattematikk kan føre til en svært godt betalt  jobb i et hedgefund.

La meg også legge til at en person med lang utdanning innen realfag også har godt av å ha hatt et mykt fag eller 3 i løpet av studiene. Alle har godt av å kunne litt historie, for eksempel.

Reklamer

En tanke om “Hvem skal bestemme hva du skal studere?

  1. Første gang jeg sier dette, men jeg er veldig enig i det du skriver. 🙂 Mer og mer av fabrikker kommer til å dra til utlandet så hvis man ikke tar høyere utdanning kommer man ikke til å tjene godt, men alt handler ikke om penger. Jeg skulle ønske at alle var like glad i jobben min som jeg er, alle har en talent i livet det er bare noen som er veldig heldige og finner den. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s