Hvor mange ganger er det rettferdig å betale skatt?

Mitt Romney får fortiden mye pepper i den amerikanske valgkampen fordi han liksom ikke betaler nok skatt.

City AM usedvanlig dyktige redaktør, Allister Heath,  tar i dag for seg mytene om skatt.

I Norge i tror de fleste at vi har to typer skatt: Inntektsskatt og formueskatt. Men i tillegg betaler vi moms på alt vi kjøper. Og vi betaler endel mer eller mindre frivillige skatter, slik som bompenger, co2 avgift eller vi spiller Lotto.

Alle som har en vanlig lønn betaler skatt av denne. Men før dette har arbeidsgiver betalt arbeidsgiveravgift. Vi som jobber i privat næringsliv og driver med verdiskapning, skaper inntekter for bedriften vår. Bedriften betaler skatt av overskuddet. Det som blir igjen, kan bedriften velge å betale i utbytte til eierne sine. Da må eierne betale skatt på disse pengene en gang til.

Fra City A.M:

Take a theoretical UK company. In extremis, its £100 of profit will be taxed at up to 26 per cent per cent; its remaining £74 could be taxed at up to 42.5 per cent if distributed as a dividend, leaving just £42; and then gains on the sale of the shares in the company (which capitalise future profits) will be taxed at 28 per cent. This is an extreme example; average corporation tax rates are lower. But it shows why so many countries tax capital gains less than employment income: it is to prevent the total tax rate on capital income being absurdly high.

Neste gang en eller annen avis, eller sosialist, prøver å fortelle deg at Kjell Inge Røkke og andre rikinger betaler mindre skatt enn deg, fordi de i prosent ser ut til å betale mindre, kan du minne dem på at pengene de betaler skatt av, allerede er beskattet flere ganger.

Reklamer

2 tanker om “Hvor mange ganger er det rettferdig å betale skatt?

  1. Helt enig med deg, blir så irritert å lese at Steve Jobs og Warren Buffet betaler for lite skatt. Jeg driver et firma og blir skattet ihjel, så til slutt gjør man alt for å minske skatten sin det blir den beste måten å spare penger/kutte utgifter på men det går ut over produktiviteten når man kaster bort masse tid på skatt.

    Jeg skjønner veldig godt at mange firmaer flytter til utlandet, hvorfor betale 50% ++ skatt i Norge når man kan betale 15-20% andre steder.

    Leste i dag at Steve Jobs og Warren Buffet mener de betaler for lite skatt, mens jeg fant ut at Buffet gjorde mye for å kutte ned på skatten sin. Han er full av dritt, hvis de mener at de betaler lite skatt så er det bare å sende en check til amerikanske staten med flere nuller bak så er alt fikset.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s