Hva er ekte penger?

Jeg har skrevet om penger og gull før. Her er litt til. thetruthno sin påstand at alle penger i dag kun er gjeld, fremsatt i dette innlegget, fortjener et svar.

Penger er et mål på to ting: pris og verdi. For en forklaring på forskjellen, kan man for eksempel lese itt innlegg her.

Dersom du er en vanlig arbeidstaker, er din timelønn forteller deg hvor mye du og din arbeidsgiver har blitt enige om at ditt arbeid er verdt. (I Norge er det ofte hva arbeidsgiverorganisasjonen og arbeidstakerorganisasjonen er enige om at en gjennomsnittarbeider i ditt yrke er verdt.) Du er kanskje ikke enig i at en times jobb for en sykepleier er mindre verdt enn en aksjemegler eller fotballspiller, men sånn virker samfunnet vårt i dag.

Pengene vi bruker i dag er altså en måte å bytte din arbeids mot arbeidet til skomakeren, bonden og frisøren. Med valuta har vi klart å definere hvor mye arbeidet i Norge er verdt i forhold til arbeidet i USA. Tidligere tok man med seg valuta, eller reisesjekker og i dag tar vi med oss visakortet.

Reiser vi tilbake i historien, når vi et punkt før vi hadde penger. Men vi kunne allikevel definere en verdi på ting. Et par indrefileter fra en sabeltanntiger var kanskje verdt 50 kilo bær og 20 kilo nøtter. På denne måten kunne både jegeren og samleren få et balansert måltid.

For noen generasjoner siden, var det veldig enkelt å se hvor mye arbeidet var verdt, siden man fikk en haug med mynter. Så ble det papirpenger, og i dag er det ofte kun tall på en datamaskin.

Enkelte, inkludert min internettvenn thetruthno, har litt problemer med å se på tallene på skjermen, eller til og med papirpengene som penger, siden de er mindre fysiske, og ser ut til å være mindre verdt, enn en gullbarre.

Kongressmann og presidentkandidat i USA, Ron Paul, spurte sjefen for den amerikanske sentralbanken, Ben Bernanke, hvorfor gull blir sett på som penger, svaret til Bernanke var ganske enkelt noe som: «Eeh. Tradisjon.» (Se klippet på youtube her)

Den britisk/amerikanske historikeren Niall Ferguson, skrev for noen år siden en bok han kalte The Ascent of Money. TV programmet som følger boken kan ses på youtube her. TV programmet varer i 4 timer, men allerede etter noen få minutter har han vist at i Mesopotamia, hadde man penger laget av leire. Han viser allerede etter 8 minutter hvordan de spanske erobrerne av Sør-Amerika oppdaget at det nytter ikke å øke mengden med «penger» (i dette tilfellet thetruthno alternativ to for ekte penger: sølv). Når de oppdaget enorme mengder med sølv, så skjedde det noe spesielt. De ble ikke rikere:

More silver coins didn’t make Spain richer, they simply made prices higher, as an increased amount of money chased the same amount of goods. What the spaniards didn’t get, is that money only is worth what other people will give in exchange for it.

Dersom ditt navn er Bill Gates eller Warren Buffet, så har du over lang tid tjent mange penger på hardt, og smart arbeid. Pengene du har sitter kanskje i aksjer, eller de er lagret på andre måter. Men verdien du har skapt er ekte.

Warren Buffet sier han ikke vil kjøpe gull, gull er kanskje «ekte penger» men de kan ikke brukes til veldig mye. Dersom du bruker pengene på å la andre skape enda mer verdi med dem, så får du enda mer penger tilbake, som du kan resirkulere enda en gang. Dette blir ikke inflasjon, det blir verdiskapning.

Bill Gates bruker akkurat nå pengene sine på å hjelpe verden, han skaper merverdi ved å vaksinere mot malaria, eller på andre måter hjelpe de som er mindre privilegerte enn ham selv. Prisen på en dose vaksine er x-penger, verdien er kanskje et liv. Med fare for å høres ut som om jeg hører hjemme en god del grader lengre til venstre enn jeg egentlig gjør: DET er ekte penger.

Reklamer

41 tanker om “Hva er ekte penger?

  • Videoen din fortsetter myten om at gull er det eneste som har blitt brukt som penger historisk, og det er ikke riktig.

   Verdien på gull, akkurat som verdien på andre ting er ikke konstant. Verdien på en time arbeids som seilmaker sank når man fant opp andre måter å drive båter fremover på.

   • Nei den sier ikke at gull er det eneste som har blitt brukt historisk som penger. Men det som markedet har hatt LENGT tillit til som penger. Hvorfor kan du få ting for gullet ditt du har i Norge hvis du tar det med til Zambia men ikke norske kroner?

    • Siden Zambia har vært en prioritert mottaker av norske bistandsmidler i 60 år, er det faktisk en god sjanse for at norske kroner vil bli godt mottatt der.

     Visakortet mitt vil nok også bli godt mottatt flere steder ihvertfall i byer som Lusaka.

     Har du prøvd å betale med gullmynter i en McDonalds noen gang, noe sted i verden? Var det vellykket?

    • Prøv å betale med Zimbabwiske dollar i Zimbabwe eller gull og se. Gull har blitt highjacket av myndigheter ved å være erklært som ikke gyldig betalingsmiddel. Det du må forstå er forskjell mellom det frie markedet, og myndigheter. Det frie markedet velger historisk gull og andre ting, mens myndigheter har erklært av kun deres fiatpenger er gyldig.

    • Verdien på en valuta henger sammen med verdien til alle verdens valutaer. Hvor mye er Norges totale verdi i forhold til USAs eller Zimbabwes? De som prøver å låse sin egen valuta kunstig høyt eller lavt, går alltid på trynet. Se for eksempel Black Wednesday i Storbritannia. Men dersom Norges verdi skulle ha blitt bestemt av hvor mye gull Norges bank har i sitt hvelv, hadde vi plutselig fått et problem på slutten av 60 tallet, når oljen i Nordsjøen ble oppdaget. Norges verdi ble plutselig mangedoblet omtrent over natten.

     Jeg er fristet til å gjøre et eksperiment: Det finnes noen ytterst få yrkesgrupper igjen som kun godtar kontakt betaling: Narkolangere, prostituerte og håndverkere som jobber svart. Tror du at jeg klarer å få kjøpt sex, hasj eller nytt bad for gullmynter? Dette er mennesker som i utgangspunktet (i større eller mindre grad) lever utenfor samfunnets normer, og ikke bryr seg med å betale skatt og lignende.

    • Ble veldig vanskelig å snakke her….veldig trangt, får nesten ikke puste. Men husk en ting, hele verden ble bygd med Eiffel Tårnet, Kongressen i USA, Empire state building, t-banen på Holmenkollen, Berlin T-bane, alle båter, broer før gullstandarden ble fjernet, ble bygd med gull og sølv.

    • Empire State Building markerte jo starten på de harde 30 årene…

     Husk også at, som Niall Ferguson viser i videoen sin, at sivilisasjonens vugge brukte penger av leire.

     Jeg har begrenset kommentarene på bloggen til 3 nivåer. Da får du forhåpentligvis litt bedre plass å puste…

 1. Du skjønner det bare ikke 🙂

  Jeg har sagt det mange ganger, siden de har så mye gjeld og eneste måten å betale det tilbake er å trykke ferske dollar så går prisen på råvarer opp. Inflasjonen har gått opp mye siden 2008, snakk med noen som ikke tjener så godt, så skal du høre at de har merket at prisen på mat og andre ting har gått opp.

  Gull er i en bullmarket nå, det kommer til å nå en ration 1:1 med askjemarkedet, da blir det en smart ting å hoppe av og kjøpe eiendom 🙂 Det samme gjelder Sølv, jeg hopper av når det når 300-400$.

  Det hadde vært umulig for politikere å samle opp så mye gjeld hvis vi hadde en fysisk ting de måtte kreve inn som skatt, altså gull. Gull er best egnet som penger, derfor er vi for gullstandaren 🙂

  har du lagt merke til hvordan dollaren er ustabil? Forrige uke var den 6,2 nå er den 5,7…tenk om du selger noe for mange milioner dollar da hadde du tapt mye penger på at dollaren falt så mye på en uke. Den er på vei ut, vi får en ny verdensvaluta…kanskje blir det Euroen? Hmm..hvem vet 🙂

  • Har du lest det jeg skrev? Du kommer ikke med et eneste nytt argument på det jeg har skrevet, selv om det er ny informasjon der.

   Hvordan kan det ha seg at spanjolene opplevde en sølvkrise hvis sølv er ekte penger?

   Gjeld er ikke negativt i seg selv. Ingen klarer å forby gjeld, selv ikke den katolske kirken. Folk med penger har alltid vært villige til å låne dem ut så lenge de tror de kan tjene mer på dem på den måten enn å bare sitte med dem under hodeputen. Det er det som har ført til utvikling og oppfinnelser. Risikovillig kapital er en av grunnsteinene til den vestlige sivilisasjonen.

   Mengden gull i verden er relativt konstant. Mengden med ting i verden med verdi, bare øker og øker (også kjent som verdiskapning) hvis verdien på gull er konstant vil altså alle tingene i verden bli mindre og mindre verdt, men det er ikke sant.

   Dersom gull er i et bullmarket akkurat nå, så betyr det at spekulasjon kan føre til endringer i prisen på gull, og da kan prisen både stige og synke. Og da er ditt argument om gull som ekte penger med konstant verdi ugyldig. Du kan ikke ha det begge veier.

   • Gull har blitt tatt ut med 1,5 – 3 % rate historisk. Om antall varer i samfunnet øker mer enn den prosenten blir ting billigere i gull. Om ting produseres med mindre enn den raten, blir ting dyrere i gull. Men gullproduksjonen har historisk sett justert seg selv.

    • Akkurat som det blir sagt om olje, så er det en begrenset mengde med gull i verden. Gull er en ikke fornybar ressurs. Mengden verdi («ting») i verden kan øke mye mer enn mengden med gull.

    • La oss for eksperimentets skyld si at du bruker 1 liter vann som mål på all verdens olje. Etter hvert som mer olje oppdages, så må nødvendigvis hvert vannmolekyl representere en større og større mengde olje. Altså holder ikke vannet en stabil verdi.

    • Verdien på diamanter kommer jo veldig an på hvor du er. Prisen på diamanter er ikke fornuftig. Vi mennesker har bestemt oss for at diamanter er verdifulle fordi de er pene. Diamanter har jo noen fysiske egenskaper som brukes i industrien, men prisen på diamanter er irrasjonell. Akkurat som prisen på gull er det.

    • Gull kan ikke spises. Det er bare at vi måtte finne noe som ALLE kan akseptere, som bevarer sin verdi, som ikke blir ødelagt, som kan deles og ha verdi, som er vanskelig å finne, og vi fant gull.

    • Ja men hva er lettere. Kan du bo i boligblokk og drive å lete etter noen som vil ha blåbær? Jeg tror det er lettere med dagens penger eller gull som før.

    • Papirpenger er verdipapirer. De representerer en verdi i kroner. Det ville være idiotisk dersom en 100 lapp skulle koste 100 kroner å produsere. Da ville den miste sin verdi som penger.

     Hele poenget er jo at vi måler alt i krone-ekvivalenter i Norge, mens i USA bruker de dollar-ekvivalenter. En enhet penger representerer en gitt verdi. Prisen på kroner er flytende, akkurat som prisen på gull er det.

    • Yogoslaviske dinar er null verdt idag, men gull blir aldri null verdt. Papirpenger har kun verdi, fordi myndighetene erklærer dem som gyldig betalingsmiddel i det avgrensede landet. NOK er ikke gyldig betalingsmiddel i Island f.eks.

    • Det er jo akkurat dette som er poenget mitt!

     Penger er erstatning for noe annet. Vi bruker penger i stedet for å bruke blåbærsyltetøy. Vi er alle enige om verdien på penger. Pengene har i seg selv ingen annen verdi enn den vi har gitt dem. Jeg har gitt deg eksempel på sivilisasjoner som klarte seg uten gullpenger, og jeg har gitt deg eksempel på hvordan såkalte «ekte penger» har mistet sin verdi. Tingene vi har gitt verdi kan til og med miste sin verdi. Det er ikke så mye som er konstant på jorden vår.

    • Beklager, men dette er konspirasjonsteorier på nivå med det sprøytet Anders Behring Breivik tror på.

     Jeg har allerede gitt deg flere nye argumenter mot denne blinde troen på gull som den eneste rette veien, men dere fortsetter å resirkulere det samme sprøytet.

     Kan dere komme med svar på disse tingene:

     1) Penger representerer verdi, om vi bestemmer oss for å bruke papirpenger eller gull, er det uansett bare en verdi vi blir enige om
     2) Økonomier basert på «ekte penger» er også ofre for inflasjon (som når spanjolene fant en masse sølv i Sør Amerika)
     3) Verdens første sivilisasjon ble bygget på leirepenger
     4) Når en konstant mengde gull skal representere en økende mengde med verdi på jorden, blir gullet mindre verdt
     5) Gull er en råvare som er en del av verdens finansmarkeder, og derfor er et offer for spekulasjon, akkurat som alle andre verdipapirer og råvarer

    • Må du ikke spore helt av med BB. Dette er ikke teori, det er slik verdens monetære system fungerer idag. Det finnes ingen penger idag, bare tall og papir. Husk at fiatsystemers gjennomsnittlig levetid har vært 27 år. Idag har vi holdt på i 41 år. Som jeg har sagt og sier igjen, gull er ikke en konstant mengde. Det utvinnes stadig ny gull.

    • Hvor har du dette tallet på 27 år fra?

     (Forøvrig: Bare for å gi deg et eksempel på hvordan statistikk kan missbrukes: Hele Tyskland har vært samlet som demokrati tidligere. Det har i snitt tatt 13 år før det gikk rett i dass. Det er nå 22 år siden Tyskland ble samlet igjen, betyr det at vi er 9 år på overtid for den neste Hitler?)

     Det utvinnes stadig mer gull, men mengden gull på jordkloden er begrenset. Med mindre du er alkymist. Enten vi bruker gull eller papirpenger, så er det, som jeg har skrevet ørten ganger tidligere, bare en representasjon for verdien på ting. Pengene i seg selv er ikke verdt noe annet enn det vi er enige om.

     Jeg kan fremdeles ikke se å ha fått svar på de 5 punktene jeg skrev over.

    • Vi mennesker gir mange ting irrasjonelle priser. Det er derfor en Ferrari 250 GTO koster 400 ganger så mye som en Skoda Octavia, selv om førstnevnte er totalt ubrukelig når du skal kjøre til jobb. Det er heller ingen rasjonelle grunner til at et maleri av Picasso skal være så mye mer verdt enn et maleri jeg har laget, selv om jeg skulle være i stand til å lage nøyaktige Picasso kopier.

 2. Jeg skal skrive et innlegg i bloggen min som kommer til å knuse hele det innlegget og bevise hvor lite du egentlig kan om økonomi.

  «More silver coins didn’t make Spain richer, they simply made prices higher, as an increased amount of money chased the same amount of goods. What the spaniards didn’t get, is that money only is worth what other people will give in exchange for it.»

  Det du skrev her er det jeg har prøvd å forklare deg hele tiden, morsomt at du ser det men greier å binde 1 + 1. Du får lese bloggen min i kveld så kan du skrive svar 🙂

   • Derfor skal man ha gull og sølv standard! Hvis du skal ha inflasjon så må du finne utrolig store reserver av begge ressusene. Hvis du kun finner sølv og graver det opp i raskere tempo enn vanligvis så vil det skape inflasjon, det var det de opplevde. Grunnen til at mange vil ha gullstandaren er fordi da blir det mye vanskeligere for staten å leve over evne. Finner du eksempler på hvor man hadde inflasjon med en standard der både gull og sølv var penger? ikke som jeg kjenner til 😉

    Jeg skal skrive mer senere om ditt blogg-inlegg.

    • Hyggelig av deg å flytte målet når du blir møtt med faktum.

     Som jeg skrev i et annet svar nå nettopp, kjenner jeg ikke veldig godt til hvordan gruveselskapene oppdager og utnytter nye ressurser, men det oppdages «hele tiden» nye, store oljeforekomster, så hvorfor ikke også gull?

     Ser frem til å få intellektuell juling.

  • Først kan vi presisere at verden har aldri opplevd hyperinflasjon når gull er penger. Man kan rett og slett verken grave frem, produsere gull i så hurtig tempo, og man kan ikke trykke gull. Men, hvis et samfunn har svært lite varer men flommen av gull er stor vil prisene også stige i gull. Denne mekanismen gjelder for alt, også gull. Men samtidig, så justerer gull seg over tid. Ser du på min oversikt «Boligpriser målt i gull» vil du se at på 1994 til 2005 var prisene også høye målt i gull, men har siden da falt. Nå koster en bolig målt i gull like mye som i 1973 og 1995. Det er fordi hvis det blir for mye gull, så synker antall nye utgravinger og prisen må så opp igjen.

   • Jeg har jo allerede gitt deg et historisk eksempel på hyperinflasjon med «ekte penger». Når du fra starten har argumentert for at både gull og sølv er ekte penger, kan du ikke plutselig nå skille.

    Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner veldig godt til hvordan og hvor ofte nye gullforekomster oppdages i dag, men jeg kjenner greit til hvordan nye oljeforekomster oppdages og utvinnes. Og det er ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom oljeprisen og når et nytt oljefelt settes i produksjon. Det er ikke en jobb som gjøres på 14 dager, liksom.

 3. Først har jeg jult opp Warren, nå skal jeg ta for meg artikkelen du skrev her om ekte penger 🙂

  Jeg så faktisk hele den videon på 4timer, takk for den. Synes den var veldig lærerikt og det er flere ting fra den som jeg kommer til å bruke imot deg 🙂 hehe morsomt at du ikke ser det.

  Jeg skal prøve å skrive det i dag, men har litt mye å gjøre på jobb.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s