Stavanger

Det er mye snakk om at kommunene på Nord-Jæren skal slå seg sammen til en storkommune. Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg har til sammen ca.230.000 innbyggere, noe som gjør at området har flere innbyggere enn Trondheim og vi vil være Norges tredje største by. Enkelte er i mot sammenslåingen, men jeg tror det er uunngåelig.

Av en eller annen grunn er det potensielle navnet, og det virker som om det er en kampanje på gang for å unngå at storkommunen skal hete Stavanger. Selv om det er en nesten tusen år gammel tradisjon at etterhvert som den lille byen ved vågen vokser, så spiser den de geografisk større kommunene rundt seg. Enten den gamle kommunen het Storhaug, Malde eller Hetland, blir resultatet Stavanger.

Grunnene til dette er flere, det er for eksempel naturlig at sivilisasjonen sprer seg fra Vågen og utover, og det har den gjort siden vikingtiden. Leser man på wikipedia, så lærer man at Stavanger sin grunnleggelse er litt vanskelig å tidssette helt nøyaktig. Men en ting er ihvertfall sikkert: Norges eldste katedral var ferdig i ca.1150. Og her har man fasiten på spørsmålet.

I Europeisk tradisjon er forskjellen på de engelske ordene city og town, som vi bare har ett ord for på norsk, by, at en town er en liten by uten katedral, og en city er en by med katedral. Når ikke Trondheim, Bergen eller Oslo har noe som kan konkurrere med Stavanger Domkirke, så har ikke Sandnes, Randaberg eller Sola en sjanse i havet.

Så får svikere som Eirik Faret Sakariassen i sin blogg pjatte om så mange navneforslag han bare ønsker.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s