Hvem blir den neste presidenten i USA?

Det er snart tid for valg igjen i USA. De to viktigste kandidatene er i praksis valgt ut, selv om de ikke offisielt har fått jobbene enda. Den virkelige valgkampen setter vel egentlig ikke i gang før de to store partiene er ferdige med sine landsmøter i slutten av august (Republikanerne i Tampa, Florida og Demokratene i Charlotte, North Carolina i begynnelsen av september).

I USA mer enn i de fleste andre land, driver politikerne valgkamp stort sett hele tiden. Hver beslutning Obama har tatt siden han avla presidenteden i 2009 har påvirket valgresultatet som kommer i høst. Selvfølgelig kan man påpeke at alt hans foreldre enten foretok seg, eller ikke siden unnfangelsen av Barack Obama har påvirket valgresultatet.

Her kommer min analyse for hva de to kandidatene må gjøre for å vinne, og til slutt kommer jeg med en spådom om hvem jeg tror vinner.

La oss begynne med den sittende presidenten, Barack Obama. Han er en av de mest upopulære sittende presidentene på lenge. Det nyeste tallet fra Gallup sier at Obama har en approval rating på 48% akkurat nå, men heldigvis for Obama er kurven stigende. I mai valgåret sitt hadde George W. Bush 47% (ble gjenvalgt), Bill Clinton 54% (ble gjenvalgt), George H W Bush hadde 41 (ble ikke gjenvalgt), Ronald Reagan 53% (ble gjenvalgt) og Carter 40 (ikke gjenvalgt). Det er litt interessant å se at Tricky Dick faktisk var mer populær enn samtlige av sine etterfølgere i mai i siste år av sin første presidentperiode, med 58%. Det er flere tall og presidentere på denne siden. Obama har vært nede i 38%, noe som ser ut til å garantere kun en periode i det Hvite hus.

Økonomien ser også ut til å bedre seg, noe Obama kan ta kreditt for. Amerikanske soldater er stort sett ute av Irak, og ser ut til å være på vei ut fra Afghanistan. Det siste kan paradoksalt nok være et problem, det er en mye høyere terskel for å sparke en sittende president når USA er i krig. Konspirasjonsteoretikere vil nok påpeke at det ikke er for sent å sette i gang noe med enten Nord-Korea aller Iran. Obama har også fått igjennom et par andre viktige løfter, slik som helsereform og å tillate åpent homofile å tjenestegjøre i de amerikanske styrkene. På den andre siden er det fremdeles åpent på Costa del Gitmo. Og tidligere senatorer pleier ikke å bli valgt til presidenter.

La oss se litt på konkurrenten, Mitt Romney. Han klarte å bli valgt til republikanernes presidentkandidat selv om han er mormoner, og heller moderat. Han har erfaring både fra politikk, fra næringsliv og fra andre store virksomheter (OL). Problemet til Mitt er at han har måttet argumentere for standpunkter jeg tror han egentlig ikke har, for å bli valgt til presidentkandidat, men nå kan han ikke plutselig snu tilbake.

Han har klart å kjempe seg gjennom en ganske tøff valgkamp, og jeg tror han har endel gode kandidater til ministerposter blant sine beseirede kandidater. (Det inkluderer ikke Ron Paul, Rick Perry eller Hermain Cain, men kanskje Newt Gingrich, Jon Huntsman eller Tim Pawlenty – de to siste er også mulige kandidater som visepresident, selv om jeg tror han kommer til å velge en kristenkonservativ kandidat)

Problemet til Mitt Romney er at det er en stor gruppe velgere som ikke stemmer republikansk uansett, og en stor gruppe republikanere som nok heller lar være å stemme, enn stemme på en moderat mormoner. I forrige primærvalg hadde Romney en sjanse til å overtale velgerne om at han var en god og seriøs kandidat selv om han har en rar religion. Han klarte det ikke den gangen, men kanskje han klarer det i runde 2. Jeg tror han må bruke tid på å overtale velgerne om at religioner i seg selv er irrasjonelle og alle har mer eller mindre rare ritualer, men at den amerikanske grunnloven er viktigere enn alle religiøse skrifter. Og at USA er bygd på religionsfrihet.

Romneys sjanse tror jeg består i å velge den rette visepresidentkandidaten, en som kan overtale de fundamentale kristne om å stemme på de to, og samtidig overtale nok independents om at han har den rette blandingen av erfaring og intelligens til å kunne gjøre en bedre jobb en Obama, og at økonomien hadde vært enda bedre under ham.

Desverre tror jeg valgkampen kommer til å bli dominert av negative reklamer, gjerne finansiert av uavhengige grupper. De kommer til å henge seg opp i detaljer som Obamas fødselsattest, Bush’s tjeneste i Texas National Guard eller Romneys magiske underbukser. Det finnes masse penger på begge sider som er overbevist om at verden går til helvete med feil president.

Mediene i Norge kommer også til å overdrive betydningen av kabel-tv. Fox News kommer nok til å få litt flere seere enn normalt, men de kommer fremdeles til å slite med å nå en hel prosent av den amerikanske befolkningen. Jon Stewart kommer til å få enda flere seere med å overdrive innflytelsen til kabel-tv. Radiostemmer som Rush Limbaugh kommer til å ha mer betydning. En varm anbefaling fra Rush Limbaugh betyr mer for Romney enn en tilsvarende støtte fra Fox News.

Så kommer vi til min spådom: Jeg tror Obama blir gjenvalgt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s