Ap møter seg selv i speilet på Statoil

Streikevåren 2012 toppet seg med streiken på norsk sokkel. Når arbeidsgiversiden hadde fått nok, gikk de til det ekstraordinære skrittet å true med lockout.

Alle rødfargede politikere i Norge har i ettertid kritisert Oljeindustriens landsforening (OLF) for at de gikk til det skrittet å varsle lockout. I arbeidskonflikter i Norge er arbeidstakersidens mest brukte og kraftigste virkemiddel å gå til streik. Motparten har lockout, et virkemiddel som omtrent aldri blir brukt.

Man trenger ikke å være samfunnsviter for å forstå at grunnen til at OLF gikk så langt fordi de var lei av å se pengene forsvinne ut vinduet, og tvungen lønnsnemd var greit å få nå.

Flere har påpekt at Norges rolle som pålitelig leverandør av olje og gass til Europa var truet på grunn av konflikten. Mange regner også feilaktig når de skal regne på tapene – de regner de hydrokarbonene som ikke ble hentet ut som tapte, og tapte med dagens oljepris – men det er jo ikke riktig. Som regel er produksjonen bare utsatt – det vil si at den oljen ikke forsvinner, men blir hentet ut på et senere tidspunkt, og hva tapet blir sånn sett, vet man ikke før man sammenligner med prisen på slutten av feltets levetid.

Media, politikere kritiserer som jeg nevnte i begynnelsen av innlegget OLF. Det rare er at mye av kritikken kommer fra regjeringen. Olje- og energiministeren har i praksis kontroll over Statoil, gjennom sin 2/3 eierandel. Dessuten er staten eier staten andeler i flere felt i Nordsjøen som blir administrert av Petoro. Både Petoro og Statoil er medlemmer av OLF. Det betyr at når arbeiderpartipolitikere kritiserer OLF, så kritiserer de i stor grad seg selv.

Men det er det ingen som har nevnt før, så langt jeg har fått med seg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s