Skatteparadis er bra! Here’s why:

Stavanger aftenblad har skrevet litt om hvordan flere norske selskaper, inkludert Statoil, har registrert selskaper i Delaware i USA. Denne delstaten regnes som et relativt skatteparadis i USA, og har næringsvennlige lover som gjør at det er populært å ha selskapet sitt registrert akkurat der. Se her og her.

Slik jeg ser det, er det staten (enten det er den føderale i USA, delstatens, eller den Norske) å yte de tjenestene innbyggerne har behov for, og å gjøre dette på den billigste og beste måten mulig. Siden skatter er omfordeling av det hver enkelt har tjent, er det moralsk forkastelig å sløse med disse pengene.

Hvis Delaware klarer å være mer effektiv enn de andre 49 statene i USA, så fortjener de ros, ikke ris.

Jeg har aldri vært i Delaware selv, og kan ikke huske å ha snakket med noen som er derfra, men jeg har lest meg litt opp om staten. Her er noen fakta fra Wikipedia: Delaware er den nest minste staten i USA, men den 6. tettest befolkede. Delaware var den første staten som ble med i de Forente Stater, så i amerikansk målestokk har staten lang historie. Siden staten er plassert i nord-øst, er den endel av, igjen etter amerikansk målestokk, venstrevridde New England. Både guvernøren, senatorene og medlemmet i representantenes hus er demokrater.

I følge US Census Bureau ligger staten også på sjetteplass når man rangerer de amerikanske delstatene rangert etter inntekt.  Samme byrå kan også fortelle oss at antallet fattige i staten ligger godt under landsgjennomsnittet.

Her er en blogg som forteller oss at Delaware innehar 5. plass på listen over delstater rangert etter hvor god råd innbyggerne har.

Arbeidsledigheten er også godt under landsgjennomsnittet i USA – i følge US Bureau of Labour Statistics.

Da har vi altså dokumentert at Delaware ser ut til å ha en næringspolitikk som virker, men hva med andre statistikker?

National Center for Education Statistics publiserer statistikk om flere ting, utdanningsnivå, biblioteker, skoler og universiteter. Og hva ser vi? Joda – Delaware er over landsgjennomsnittet her også.

Gallup har spurt innbyggerne i de amerikanske delstatene hvor godt fornøyd de er med livene sine, og i 2009 lå Delaware på 26. plass, altså midt i midten av senteret, men de gjorde et byks fremover. Til slutt: Delaware ligger også godt an når man rangerer amerikanske delstater etter Human Development Index.

Jeg synes vi skal la Delaware få fortsette med det de holder på med, og Aker, Statoil og alle de andre norske selskapene som velger å registrere datterselskaper der, skal få lov til det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s