Nobel og EU

Veldig mange har sagt veldig mye om tildelingen av Nobels fredspris til EU. Det er ikke den første kontroversielle tildelingen.

Lederen av UKIP, Nigel Farage, mener at det er et bevis på at vi nordmenn virkelig har sans for humor. En historieløs eu motstander på nrk på fredag presterte å si at europa aldri tidligere hadde vært så ustabilt.

Jeg er i utgangspunktet eu agnostiker. EU har noen positive og noen negative sider. Det er for eksempel veldig kjekt å reise gjennom kontinentet uten å vise pass eller veksle penger. Mindre kjekt er det at EU driver og bytter demokratisk valgte statsledere.

Det er et uomtvistelig faktum at det historisk er få perioder på mer enn 70 år der Europas stormakter ikke har kriget med hverandre. I 1929 opplevde verden inngangen til en dyp økonomisk krise. I 1932 ble det avholdt valg i Tyskland, og det største partiet, Det tyske nasjonalsosialistiske partiet, ble ledet av Adolf Hitler. Selv om det finnes ekstreme partier i flere store land i Europa i dag, er det ingen som frykter at 3. verdenskrig skal starte her lengre. Grunnen er EU.

Det er allikevel ikke noen god ide å gi Fredsprisen til en organisasjon som EU, akkurat som det var en dårlig ide å gi den til president Obama, Al Gore og IPCC. Noen ganger gir man prisen til organisasjoner som åpenbart fortjener berømmelse og penger for sitt arbeid – Røde Kors har for eksempel fått prisen to ganger. Enkelte utdelinger har satt søkelyset på personer og organisasjoner som fortjener oppmerksomhet, og som kan bruke internasjonal berømmelse videre i sitt arbeide.

Denne gangen har prisen gått til en organisasjon som ikke trenger mer oppmerksomhet, men som ihvertfall trenger pengene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s