Noen ord om skattejakten til Jens og Erna

Statsministeren vår og hans sannsynlige etterfølger har fått mye tid i media idag på grunn av diskusjoner om skatt. Nærmere bestemt formueskatt. Og dette er en sak Erna dessverre stiller med handikap i.

Dette har ingenting med hvem som har de gode argumentene, eller hvem som vil bruke pengene mest fornuftig.

Det hele handler om navn. I min favoritt tv-serie, The West Wing, eller på norsk: Presidenten, er det en episode som handler om arveavgift. Republikanerne i serien har fått media til å kalle lovforslaget som skal øke grensen der arveavgift slår inn akkurat det som passer dem best: The Death Tax Elimination Act. Hvem i alle dager er for en dødsskatt? Jo slemme politikere som vil stjele penger ut fra lommeboken til lik, mens liket fremdeles er varmt.

I en senere episode har en av karakterene et lignende problem, han får ingen til å være med på «Earned Income Tax Credit» forslaget hans. Poenget med dette, (og det er en virkelig ting) er å gi mennesker med lav inntekt skattefradrag for å jobbe. Men navnet er dårlig, og derfor går ingen med å støtte forslaget.

Dette bringer oss tilbake til formueskatten. Formue – det er noe skipsredere fra beste vestkant i Oslo har. Kjell Inge Røkke har formue, John Fredriksen har formue, Det er jo selvsagt at Norges rikeste skal bidra.

For en selvstendig næringsdrivende, eller eiere av andre små bedrifter, som må ta ut utbytte fra bedriften sin for å betale formueskatt, i stedet for å videreutvikle bedriften sin, er formueskatten bare negativ. Og utbyttet må jo selvsagt bli større enn selve formueskatten, siden man også må betale utbytteskatt. Selv om bedriften man eier allerede har betalt skatt av disse pengene.

Utbytteskatten er jo selvsagt en annen skatt det er ekstremt vanskelig å argumentere mot, ganske enkelt på grunn av navnet.

Mitt råd til borgerlige politikere er derfor å glemme diskusjonen mot formueskatten før man har funnet et bedre navn på den.

I bunn og grunn er det jo selvfølgelig også et problem at Jens Stoltenberg, som sosialøkonom og sosialdemokrat, tenker på skatt som en inntekt, ikke en utgift.

Reklamer

4 tanker om “Noen ord om skattejakten til Jens og Erna

 1. Når 50% av befolkningen jobber for staten er det vanskelig å få folk til å skjønne dette 🙂 De hater kapitalister og elsker sosialisme 😛

  Ja ja når boligbobla sprekker snart tipper jeg at mange kommer til å bli intressert i økonomi, avgifter og skatt.

  • Nå er jeg som kjent ikke like redd som deg for denne boligboblen, men hvis den skulle sprekke, så vil nok Stoltenberg være mer villig til å lette på skattene enn han er nå.

   • Tviler sterkt på det ettersom inntektene til staten vil bli helt slaktet etter at boligboblen sprekker så vi vil nok få høyere skatter.

    Oljefondet er gitt bort til penjonistene i offentlig så det her blir ikke pent…

  • Stolenberg er Keynsianer. Det vil si at han i dårlige tider er for å senke skatter og stimulere økonomien – for eksempel med å sette i gang noen store veiprosjekter.

   Det er ekte Keynsisk politikk å holde igjen når det går godt, og låne penger for å stimulere i dårlige tider. Problemet til alle landene som nå sliter, er at de har finansert de tilsynelatende gode tidene med lån.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s