Norsk økonomi, på vei mot stupet?

Enkelte, og spesielt mange bloggere med interesse for økonomi, ser ut til å tro at norsk økonomi kommer til å endre i toalettet. Det er bare et spørsmål om når.

The Spectator i England har samlet endel data i forbindelse med at det britiske statsbudsjettet nylig ble lagt frem. Disse dataene har de presentert i grafer. Jeg har stjålet en av disse grafene, slik at også dere kan se hvor mye bedre ting står til i norsk økonomi, enn i de landene vi liker å sammenligne oss med. Bilde

Hva forteller denne grafen oss? Jo – to land på listen, Sverige og Norge, har overskudd på statsbudsjettet. Storbritannia har det, kun ut fra denne grafen, dårligere enn land som Italia, Hellas og Spania. Selvfølgelig er det ikke så enkelt – den britiske økonomien er større enn den de andre, så de har råd til å låne mer penger enn de andre.

Grafen forteller oss at vi antakeligvis kommer til å klare oss relativt bra hvis økonomien skulle krasje.

Denne grafen forteller oss også at i Norge sparer vi penger. Når det eventuelt blir dårlige tider, har vi litt på bok. Dette er halvparten av den utskjelte Keynes-økonomien. I gode tider skal man holde tilbake, og i gode tider skal man låne for å bruke.

Problemet til land som Hellas og Spania, er at de har levd på lånte penger i gode tider, og har ikke råd til å låne enda mer når det går dårlig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s