Baronesse Thatcher, Hitler, Stalin og Djevelen

Storbritannia mistet for få dager siden en av sine viktigste og mest innflytelsesrike statsministere gjennom alle tider. En av etterkrigstidens mest innflytelsesrike politikere i hele Europa gikk bort.

De to setningene burde ikke være spesielt kontroversielle. Dersom du skulle finne på å si at  den beste britiske statsministeren siden andre verdenskrig har forlatt oss, eller at den største britiske statsministeren i fredstid har avgått med døden, så er det god sjanse at du som leser får høyt blodtrykk.

Som en politiker som klarte å gjennomføre mange av sine mål, og som politiker hjemmehørende til høyre for sentrum, var hun upopulær allerede tidlig i sin regjeringstid. Mye av dette handler om hva som er politisk korrekt. London loves business har skrevet en artikkel som viser hvordan noen av mytene som har vokst rundt henne bare er tull.

Foreign Policy har en laget av sine vanlige, gode «Think Again» artikler om Thatcher, som ser på flere siden av henne og politikken hennes. Du må logge inn for å lese den, men det er gratis.

Det er selvfølgelig haugevis av eksempler på hvordan forskjellige venstrevridde mennesker har reagert på nyheten om at Jern-Maggies bortgang. Det virker som om enkelte har glemt at hun faktisk ble valgt tre ganger, og Lady Thatcher ikke akkurat var en diktator. Alle hennes politiske valg ble godkjent av Parlamentet.

Morrissey og andre rockemusikere fra 80-tallet trenger ikke å like det. Du trenger ikke å like det. Les de to artiklene jeg har lenket til, og husk va Oasis sang:

Please don’t put your life in the hands, of a rock’n’roll band, who’s gonna throw it all away.

Det virker som om Thatcher var et offer for mye av det jeg skrev om i den forrige posten: Når noen folk bare tror det de tror sterkt nok, så gjelder ikke demokratiske regler lengre.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s