Den amerikanske budsjettprosessen for dummies

Jeg har sett mye skrevet om den amerikanske nedstengningen av det offentlige. Men ingen av de jeg har sett på norsk har gitt en god, nøytral forklaring på hva som skjer. Siden ingen andre klarer det, prøver jeg.

Den amerikanske statsmakten er delt i tre:

Presidenten, Representantenes Hus og Senatet. Av disse tre har mannen med det runde kontoret, altså presidenten, minst makt. Akkurat nå har et parti, Demokratene, kontrollen av to av de tre – Senatet og Presidenten. Det er statsoverhodet og overhuset. Motsanderne, Republikanerne, har kontrollen over representatenes hus.

For at et budsjett skal godkjennes, må det godtas av begge husene. Presidenten har tilslutt kun vetomakt.

Det som gjør denne prosessen ekstra stressende hvert år, så lenge det ikke er samme parti som styrer begge hus, er at budsjettprosessen er todelt: Først bestemmer de hvor mye penger de skal bruke. Så lenge de kjører med budsjettunderskudd, så er det nødvendig å godkjenne mer gjeld. Dette er av historiske grunner steg 2.

Dette gjelder selvfølgelig kun så lenge det er budsjettunderskudd. Så sent som under Bill Clinton var det faktisk tilfeller med budsjettoverskudd.

Når du har en ekstrem ving av mindretallspartiet, som er store nok til å blokkere avstemninger, på grunn av den såkalte Hastert-regelen, så blir det vanskelig med kompromiss. Hastert-regelen, som speaker of the house, republikaneren John Boehner følger, sier at man kun skal stemme over lovforslag som støttes av flertallet av flertallspartiet i representantenes hus. Tea-party bevegelsen er stor nok til å stoppe dette.

Republikanerne, som fremstår som barnslige, bruker alle de midlene de har til rådighet for å stoppe et lovforslag de hater – den såkalte Obamacare – en svindyr lov som gjør helsetilbud tilgjengelig for flere millioner amerikanere.

Demokratene, som fremstår som barnslige, bruker alle midler for å tvinge gjennom et upopulært lovforslag. Alle skylder på alle, og vanlige amerikanere lider.

Litt av grunnen til at dette skjer i år, er for øvrig at det i USA er valg i partallsår. I 2014 er det valg på 1/3 av Senatet og hele Representatenes hus. Neste år på denne tiden av året er den ingen som tør å kødde med budsjettet.

Reklamer

2 tanker om “Den amerikanske budsjettprosessen for dummies

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s