John M. Keynes, ikke helt dust?

De fleste selverklærte økonomieksperter – og spesielt de som har lært seg økonomi på youtube – har en tendens til å kalle seg selv studenter av den østeriske skolen. Det betyr at de er fans av Hayek, og ikke Keynes.

Å bli kalt Keynesianer er det verste skjeldsordet til Schiffs fanklubb. Jeg har selv blitt offer for denne utskjellingen.

Denne omtalen svir ikke spesielt mye. Det flere grunner til det, viktigst av alt er at det viser en mangel på kunnskap. Det er ikke sånn at verdens økonomier kun har to valg, slik det virker mange av disse aluminiumsfoliehattbærerne tror. Den andre grunnen er at selv om Keynes ikke alltid hadde rett, hadde han mye riktig. Den tredje grunnen er at dersom man studerer litt økonomisk historie, så ser man at man kan lære noe av å lese Marx, Keynes, Hayek, Schumpeter og Smith.

Verdens økonomiske teoretikere forsøker alle sammen å forklare enten hvordan verden fungerer, bør fungere eller kommer til å fungere. De har alle sine teorier og modeller, og alle sammen foredler ideer om hvordan verden rundt dem ser ut.

Men hva med godeste Keynes? De fleste vet at han hadde sine teorier og modeller om samfunnsøkonomi. Mange vet at han var hjernen bak Bretton-Woods samtalene, som har hatt veldig stor betydning om hvordan verden kom til å se ut etter andre verdenskrig.

Man har også kanskje hørt om hans teorier om motkonjungtur politikk?

Jeg tviler på at jeg er den eneste som visste om hans fantastiske evner som investor. The Daily Telegraph rapporterer at Keynes styrte investeringene til King’s College, Cambridge mellom 1924 og 1946. Altså en av de mest turbulente periodene verden noen sinne har sett, med både det store Wall Street krasjet i 1929, den etterfølgende store depresjonen på 30 tallet, og til slutt alle krigers mor, Andre Verdenskrig. Og i denne perioden klarte han å levere en annualisert avkastning på 12%.

Slå den!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s