Rik eller fattig?

Den alltid fantastiske Scott Sumner går til angrep på statistikk som skal vise hvor mange fattige eller rike det finnes i USA.

I følge definisjonen på rik som brukes, er en familie rik dersom man bor på det rette stedet og både far og mor jobber på McDonalds (til minimumslønn) og jobber litt overtid.

Jeg har to problemer med statistikk som viser at forskjellene mellom fattig og rik øker.

  1. Jeg har ikke noe problem med at forskjellen på meg (som har en ca. normal lønn) og Kjell Inge Røkke øker, så lenge min (og de fleste andres) lønn øker. Det viktigste er ikke hvor mange Ferrarier de superrike har råd til, men at den almenne levestandarden øker.
  2. De såkalt fattige i Norge – det vil som regel si folk som ikke jobber av en eller annen grunn, eller folk som har lavtlønnede jobber, er ikke fattige. De er kanskje relativt fattige – i forhold til folk med jobber – men de er ikke absolutt fattige. Absolutt fattige har ikke råd til mat hver dag, relativt fattige har ikke råd til den nyeste tv’en. Det er ytterst få absolutt fattige norske statsborgere, takket være et veldig bra sosiale ordninger.

Et tredje punkt er at en alenemor som studerer på NHH, kan være relativt fattig akkurat nå, men så fort hun er ferdig utdannet, har hun gode muligheter til å gjøre store byks på rangstigen.

Baronesse Marareth Thatcher oppsummerer venstresidens syn på klassekamp ganske greit i denne videoen:

http://www.youtube.com/watch?v=pdR7WW3XR9c

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s