Sto Hitler bak boligboblen i USA?

Professor Russ Roberts sin veldig gode Econtalk podcast, er denne uken et intervju med David Weinberger fra Harvard Universitetets Berkman Center for Internet & Society og forfatter av boken Too Big to Know. De bruker tid på å snakke om fakta og kunnskap, og hvordan det ene ikke nødvendigvis fører til det andre.

Prof. Roberts forteller meg noe jeg ikke visste fra før, som et eksempel på hvordan et faktum ikke nødvendigvis gir oss kunnskap, eller ikke den kunnskapen vi håpte på:

På 1980 tallet gikk andelen amerikanere som eide sin egen bolig kraftig ned. Noe som førte til mye av den politikken som ble ført på 1990 tallet, som igjen førte til boblen som sprakk.

Men, i god freakonomics stil, peker Professoren på at fra slutten av 70-tallet økte skilsmissetallene i USA kraftig, noe som førte til flere enslige, med dårligere betalingsevne, og derfor mindre sjanse til å få lån.

Dette satte i gang en tankerekke hos meg: Hvorfor økte skilsmisseratene? Feminismen og kvinnefrigjøring.

Hvem står egentlig bak kvinnefrigjøringen? Det er nok mange grunner, men en viktig er at kvinner fikk en sjanse til å bevise at de kunne gjøre hardt arbeid i rustningsindustrien under andre verdenskrig.

Hvem forårsaket andre verdenskrig? Konsensus peker vel på en viss korporal Adolf Hitler, fra Østerrike.

Så Hitler har skyld i finanskrisen? Vel. Andre verdenskrig ble startet av tyskerne, men den hadde flere av røttene sine i måten Tyskland fikk skylden for første verdenskrig. Og første verdenskrig ble utløst av at en ung student ved navn Gavrilo Princip drepte Erkehertug Franz Ferdinand av Østerrike.

Altså kan vi skylde finanskrisen på det bosniske utdanningssystemet på begynnelsen av det 20. århundre.

Men, på den andre siden, som President Bartlett sier i The West Wing:

President Josiah Bartlet: 27 lawyers in the room. Anybody know «Post hoc, ergo propter hoc»? Josh?

Josh Lyman: Uh, uh, «post» – after, after hoc, «ergo» – therefore, «After hoc, therefore» something else hoc.

President Josiah Bartlet: Thank you. Next?

Josh Lyman: Well, if I had gotten more credit on the 443…

President Josiah Bartlet: Leo?

Leo McGarry: «After it therefore because of it.»

President Josiah Bartlet: «After it therefore because of it.» It means one thing follows the other, therefore it was caused by the other. But it’s not always true. In fact, it’s hardly ever true.

4 tanker om “Sto Hitler bak boligboblen i USA?

  1. Sto Hitler bak boligboblen i USA?

    Hvilke boligboble snakker du om? Den som sprakk nå i 2008?

    Sentralbanken er den som som står bak bolig bobler rundt om i verden, det er den som gjør det for at prisene stiger så kraftig i Norge, USA, Europa osv.

    Målt i Gull og Sølv har ikke prisen på olje eller bolig gått opp noe som helst, altså målt i ektepenger har det ikke stiget i det hele tatt.

    • Jeg er ikke religiøs, så jeg vil holde meg til å skylde på reelle personer. Dette er ikke mohammed, Buddha eller Jesus sin feil.

      Kan vi ikke heller skylde på Odin?

Legg igjen en kommentar